Sienimetsässä samoillessa kannattaa mukaan kerätä myös muutamia havuja. Männyn-, kuusen- ja katajanneulaset ovat täydellinen kumppani sieniruoille, vinkkaa villiyrttispesialisti Sami Tallberg.
Havuja käytetään ruoanlaitossa rosmariininoksien tapaan kuitenkin sillä erotuksella, että havujen maku uutetaan kasvisliemeen tai öljyyn ja havut siilataan pois liemestä ennen käyttöä.
Neulasia voi myös laittaa suolan tai sokerin kanssa tehosekoittimeen. Herkullinen makusuola syntyy männynneulasista ja suolasta.
Muista!
Havujen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
– Laita tehosekoittimeen desi suolaa ja desi männynneulasia ja pyöräytä tasaiseksi. Lopputuloksena on aromaattinen, kirkkaanvihreä kauden makusuola, joka sopii lihan marinadeihin, sieniruokiin ja esimerkiksi pöytäsuolaksi, ruokakirjailija Sami Tallberg neuvoo.
Miedompaa aromia hakevan kannattaa kokeilla männyn sijasta kuusta.
– Kuusenhavu on miedompi ja feminiinisempi voimakkaaseen ja maskuliiniseen mäntyyn verrattuna. Kuusesta voi laittaa tehokkaaseen blenderiin myös varsinaista oksaa. Siitä tulee pyöristävää ja pihkaista aromia.
Edullisiin ja teholtaan heikompiin sekoittimiin oksaa ei kuitenkaan kannata laittaa, ettei laite rikkoudu.
Kuusen ja männyn lisäksi myös katajanhavuja voi hyödyntää. Katajan maku on muita havupuita savuisempi.