Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"
Onko palsternakka jo sinulle tuttu juures keittiössä? Moni tuntee palsternakan perinteisenä keittojuureksena, mutta kotimainen terveyspommi sopii monipuolisesti muuhunkin ruoanlaittoon.
Videolla keittiömestari Filip Langhoffin vinkit juuresten valintaan.
Voimakkaan mausteinen ja makea, karamellijuureksikin kutsuttu palsternakka on hyvin monikäyttöinen varastojuures, muistuttavat Maa- ja kotitalousnaiset. Oikein varastoituna se säilyy hyvin kevääseen asti, ja sitä saa kotimaisena kaupoista. Se sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.
Palsternakka päihittää sukulaisensa terveellisyydessä. Siinä on kuitua puolet enemmän kuin porkkanassa ja myös enemmän C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja. Juures sisältää myös monia kivennäisaineita, erityisesti kaliumia, jolla on merkitystä verenpaineen säätelyyn ja lihasten toimintaan.
– Älä suotta väheksy kalpeannäköistä palsternakkaa. Se on monipuolinen yksin tai yhdessä muiden juurestemme kanssa, elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja PummilaKeski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.
Täydellinen uunijuureksiin, eikä tarvitse edes kuoria
Uunijuureksena palsternakan aromi pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Paahtaminen tuo sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuvan makeuden ja pähkinäisen maun esille.
– Palsternakan voi hyvin jättää kuorimatta, pelkkä pesu riittää. Kuorista saa ruokaan vielä enemmän makua ja kuoren vitamiinit eivät mene hukkaan.
Yhdistämällä palsternakan yrtteihin, pähkinöihin ja perunaan syntyy herkullisia makupareja.
– Yrteiksi käy mainiosti timjami, rosmariini tai salvia. Parmesaanijuusto sekä hassel- ja saksanpähkinät sopivat myös mukaan. Paahdettaessa palsternakan maku on parhaimmillaan ja perunaan yhdistettynä erityisen herkullinen, Pummila vinkkaa.
Pataan, taikinaan ja raakaherkkuna
Palsternakkaa voi käyttää porkkanan tavoin keitoissa, padoissa, piirakoissa ja gratiineissa. Siitä saa esimerkiksi hienoaromisen sosekeiton alkuruoaksi. Palsternakka mehevöittää ja maustaa myös leipätaikinan. Erityisen herkullista se on sipseinä.
Palsternakka on porkkanan sukulaisjuures, ja se maistuukin sukulaisensa tapaan myös raakana.
Pummila kehottaa lisäämään palsternakkaa myös raasteisiin tai dippivihannesten joukkoon.
– Pieni määrä maustaa mukavasti myös smoothien tai juuresmehun.
Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran tammikuussa 2021.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku