Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Syötkö jo? Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"

6:25img
Julkaistu 24.01.2021 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko palsternakka jo sinulle tuttu juures keittiössä? Moni tuntee palsternakan perinteisenä keittojuureksena, mutta kotimainen terveyspommi sopii monipuolisesti muuhunkin ruoanlaittoon.

Voimakkaan mausteinen ja makea, karamellijuureksikin kutsuttu palsternakka on hyvin monikäyttöinen varastojuures, muistuttavat Maa- ja kotitalousnaiset. Oikein varastoituna se säilyy hyvin kevääseen asti, ja sitä saa kotimaisena kaupoista. Se sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

Palsternakka päihittää sukulaisensa terveellisyydessä. Siinä on kuitua puolet enemmän kuin porkkanassa ja myös enemmän C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja. Juures sisältää myös monia kivennäisaineita, erityisesti kaliumia, jolla on merkitystä verenpaineen säätelyyn ja lihasten toimintaan.

– Älä suotta väheksy kalpeannäköistä palsternakkaa. Se on monipuolinen yksin tai yhdessä muiden juurestemme kanssa, elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Täydellinen uunijuureksiin, eikä tarvitse edes kuoria

shutterstock_1493083682

Uunijuureksena palsternakan aromi pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Paahtaminen tuo sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuvan makeuden ja pähkinäisen maun esille.

– Palsternakan voi hyvin jättää kuorimatta, pelkkä pesu riittää. Kuorista saa ruokaan vielä enemmän makua ja kuoren vitamiinit eivät mene hukkaan.

Yhdistämällä palsternakan yrtteihin, pähkinöihin ja perunaan syntyy herkullisia makupareja.

– Yrteiksi käy mainiosti timjami, rosmariini tai salvia. Parmesaanijuusto sekä hassel- ja saksanpähkinät sopivat myös mukaan. Paahdettaessa palsternakan maku on parhaimmillaan ja perunaan yhdistettynä erityisen herkullinen”, Pummila vinkkaa.

Pataan, taikinaan ja raakaherkkuna

shutterstock_429138232

Palsternakkaa.

Palsternakkaa voi käyttää porkkanan tavoin keitoissa, padoissa, piirakoissa ja gratiineissa. Siitä saa esimerkiksi hienoaromisen sosekeiton alkuruoaksi. Palsternakka mehevöittää ja maustaa myös leipätaikinan. Erityisen herkullista se on sipseinä.

Palsternakka on porkkanan sukulaisjuures, ja se maistuukin sukulaisensa tapaan myös raakana.

Pummila kehottaa lisäämään palsternakkaa myös raasteisiin tai dippivihannesten joukkoon.

– Pieni määrä maustaa mukavasti myös smoothien tai juuresmehun.

Lue myös: Kari Aihisen legendaariset uunijuurekset – testaa yhtä MTV:n suosituimmista resepteistä

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka