Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Älä tee näin kaupasta ostetuille sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää..."

sipuli
Miten sinä säilytät sipuleita kotona?Shutterstock
Julkaistu 25.04.2022 12:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten ja missä kaupasta ostettuja sipuleita tulisi kotona säilyttää? Sipuleiden oikeanlainen säilytys kotikeittiössä ei välttämättä ole kaikille itsestäänselvyys.

Sipulit ovat olennainen osa ruoanlaittoa ja muodostavat monen tutun ruokalajin perustan. Suomalaisissa ruokakaupoissa myydyimpiä sipuleita ovat tavalliset keltasipulit sekä punasipulit.

Lue myös: Mitä eroa punasipulilla ja keltasipulilla oikeasti on? Tästä tiedät, kumpi kannattaa valita ruokaan

Mutta miten näitä sipuleita sitten tulisi säilyttää kotioloissa? Kuuluvatko sipulit huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Tässä tärkeimmät vinkit sipuleiden ostoon ja säilytykseen.

Sipuleiden ostaminen: Älä osta tällaista sipulia

Jos haluat, että sipulit säilyvät mahdollisimman hyvin ja pitkään kotonasi, kannattaa raaka-aineeseen kiinnittää huomiota jo ostohetkellä. Valitse kaupasta kiinteitä ja sileäpintaisia sipuleita.

Vältä sipuleita, jotka tuntuvat pehmeiltä ja joissa näkyy selkeitä ruhjeita, kuten isoja kolhuja, pehmenemiä tai hometta. Kannattaa jättää myös ostamatta itäneet tai vahvasti tuoksuvat sipulit.

Sipuleiden säilytys kotona

Kokonaiselle sipulille, oli kyse sitten kelta-, puna- tai hopeasipulista, paras säilytyspaikka kotona on viileä, pimeä ja kuiva tila, jossa on hyvä ilmankierto.  Satotukun myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainen kommentoi vuonna 2016 Ilta-Sanomille, että huoneenlämpö ei ole paras paikka sipulille. Kostealla ja lämpimällä kelillä sipuli lähtee helposti itämään.

– Meilläkin sipuli on varastossa kylmimmässä paikassa, viiden-kuuden asteen lämpötilassa, Hongell-Hakkarainen kertoi.

Älä missään nimessä jätä sipuleita kaupan muovipussiin

Sipulit tarvitsevat hyvää ilmankiertoa, joten niitä ei koskaan tulisi jättää kotona esimerkiksi kaupan hevi-osaston muovipussiin. Siirrä sipulit sen sijaan verkkopussiin tai koriin.

– Sipulien tulee hengittää ja niitä ei saa säilyttää muovipussissa, missä ne usein kannetaan kaupasta kotiin, toteaa tunnettu kasvisravintoloitsija Linh Nguyen Insider-sivustolle

Myöskään kosteus ei ole hyväksi sipuleille. Siksi kokonaisia sipuleita ei kannata laittaa jääkaappiin.

Pilkottu ja kypsennetty sipuli tulisi säilyttää jääkaapissa tiiviissä rasiassa.

Sipuleita ei tulisi koskaan säilyttää perunoiden läheisyydessä, sillä raaka-aineet pilaantuvat tällöin herkemmin. Sipulit tuottavat etyleeniä, joka saa perunat itämään.

Lue myös: Tiesitkö tätä makaronilaatikosta? Ylivoimaisen jauheliha-makaronilaatikon ohje: "Hemmetin hyvä"

Videolla: Osaatko kuoria ja leikata sipulin oikein? Keittiömestari Sampo Kantele paljastaa oikean taktiikan

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Näin pilkot sipulin oikein!

Lähteet: Insider, Satotukku, Ilta-Sanomat

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2021.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka