Älä missään nimessä tee näin sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää"
Sipuleiden oikeanlainen säilytys kotikeittiössä ei välttämättä ole kaikille itsestäänselvyys. Miten ja missä sipuleita tulisi kotona säilyttää?
Videolla vinkit täydellisen sipulin grillaukseen!
Sipulit ovat olennainen osa ruoanlaittoa ja muodostavat monen tutun ruokalajin perustan. Suomalaisissa ruokakaupoissa myydyimpiä sipuleita ovat tavalliset keltasipulit sekä punasipulit.
Lue myös: Mitä eroa punasipulilla ja keltasipulilla oikeasti on? Tästä tiedät, kumpi kannattaa valita ruokaan
Mutta miten näitä sipuleita sitten tulisi säilyttää kotioloissa? Kuuluvatko sipulit huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Tässä tärkeimmät vinkit sipuleiden ostoon ja säilytykseen.
Sipuleiden ostaminen: Älä osta tällaista sipulia
Jos haluat, että sipulit säilyvät mahdollisimman hyvin ja pitkään kotonasi, kannattaa raaka-aineeseen kiinnittää huomiota jo ostohetkellä. Valitse kaupasta kiinteitä ja sileäpintaisia sipuleita.
Vältä sipuleita, jotka tuntuvat pehmeiltä ja joissa näkyy selkeitä ruhjeita, kuten isoja kolhuja, pehmenemiä tai hometta. Kannattaa jättää myös ostamatta itäneet tai vahvasti tuoksuvat sipulit.
Sipuleiden säilytys kotona
Kokonaiselle sipulille, oli kyse sitten kelta-, puna- tai hopeasipulista, paras säilytyspaikka kotona on viileä, pimeä ja kuiva tila, jossa on hyvä ilmankierto. Satotukun myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainenkommentoi vuonna 2016 Ilta-Sanomille, että huoneenlämpö ei ole paras paikka sipulille. Kostealla ja lämpimällä kelillä sipuli lähtee helposti itämään.
– Meilläkin sipuli on varastossa kylmimmässä paikassa, viiden-kuuden asteen lämpötilassa, Hongell-Hakkarainen kertoi.
Älä missään nimessä jätä sipuleita kaupan muovipussiin
Sipulit tarvitsevat hyvää ilmankiertoa, joten niitä ei koskaan tulisi jättää kotona esimerkiksi kaupan hevi-osaston muovipussiin. Siirrä sipulit sen sijaan verkkopussiin tai koriin.
– Sipulien tulee hengittää ja niitä ei saa säilyttää muovipussissa, missä ne usein kannetaan kaupasta kotiin, toteaa tunnettu kasvisravintoloitsija Linh NguyenInsider-sivustolle.
Myöskään kosteus ei ole hyväksi sipuleille. Siksi kokonaisia sipuleita ei kannata laittaa jääkaappiin.
Pilkottu ja kypsennetty sipuli tulisi säilyttää jääkaapissa tiiviissä rasiassa.
Sipuleita ei tulisi koskaan säilyttää perunoiden läheisyydessä, sillä raaka-aineet pilaantuvat tällöin herkemmin. Sipulit tuottavat etyleeniä, joka saa perunat itämään.
Lue myös: Tiesitkö tätä makaronilaatikosta? Ylivoimaisen jauheliha-makaronilaatikon ohje: "Hemmetin hyvä"
Lähteet: Insider, Satotukku, Ilta-Sanomat
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti