Älä tee näin valkosipulille! Voi pilata raaka-aineen tai koko ruoan
Käytätkö valkosipulia ruoanlaitossa? Ruokasivusto Food52 muistuttaa virheistä, joihin ei kannata sortua raaka-ainetta käytettäessä.
Videolla: Miten sipuli pilkotaan oikein? Kari Aihinen näyttää!
Valkosipuli on yksi keittiön perusraaka-aineista ja parantaa monen tutun ruoan makua. Vaikka valkosipulin käyttö keittiössä onkin periaatteessa todella helppoa, liittyy raaka-aineeseen kuitenkin muutamia sääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä.
Suosittu Food52-ruokasivusto listasi yleisimpiä valkosipulivirheitä, joihin ei kannata sortua.
Älä osta kuivahtaneita tai vanhoja valkosipuleita
Tämän luulisi olevan itsestäänselvää: valkosipuli maistuu parhaimmalta, kun se on tuoretta. Kun valitset valkosipulia kaupasta, katsele ja tunnustele sitä ennen ostopäätöstä. Valkosipulin tulee olla kiinteä ja sen kannan tiukasti kiinni kynsissä. Vaikka itänytkin valkosipuli on periaatteessa täysin syömäkelpoista, se ei ole enää parhaimmillaan.
Älä säilytä valkosipulia väärin
Valkosipuli tulisi säilyttää kuivassa ja suojassa valolta. Lisäksi sitä ei saa sulkea tilaan, joka on ilmatiivis. Riittävä ilmankierto varmistaa, että valkosipuli ei vanhene ja idä liian nopeasti. Valkosipulia voi myös säilyttää esimerkiksi hieman avoimessa paperipussissa. Oikein säilytetty valkosipuli voi säilyä hyvänä kuukausia. Kun irrotat yhdenkin kynnen valkosipulista, pilaantumisprosessi nopeutuu. Valkosipulia ei kannata laittaa jääkaappiin tai pakastimeen, sillä se voi pilata sekä maun että koostumuksen.
Älä kuori valkosipulia väärin
Tuntuuko valkosipulin kuoriminen työläältä? Sen ei pitäisi olla sitä ollenkaan. Valkosipulin kuorimiseen on olemassa erilaisia kikka kolmosia ja tekniikoita. Helpoiten saat yhden tai kaksi kynttä kuorittua painamalla veitsen selällä kynttä leikkuulautaa vasten. Jos sinun täytyy kuoria iso määrä valkosipuleita, kokeile jutun yllä olevan videon niksiä!
Älä pilko valkosipulia väärin
Kun hienonnat valkosipulia, ota huomioon, millaiseen ruokaan aiot sitä käyttää. Kun valkosipulin murskaa tai pilkkoo, se vapauttaa allisiini-yhdistettä, joka saa valkosipulin tuoksumaan ja maistumaan vahvalta. Mitä enemmän valkosipulia hienonnat, sitä enemmän allisiiniä vapautuu. Jos haluat siis miedomman valkosioulin maun esimerkiksi kastikkeeseen, älä pilko valkosipulia liian hienoksi .
Älä ylikypsennä valkosipulia
Jos kypsennät valkosipulia liikaa ja liian kauan, on vaarana, että se palaa. Palaneen valkosipulin makua on mahdotonta enää saada pois ruoasta. Valkosipuli kannattaa lisätä siis pannulle vasta paiston loppuvaiheessa.
Lue myös: Teetkö lihapullat näin? Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan: "Ei koskaan paisteta uunissa!"
Lähde: Food52
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"