Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tässä on paras tapa sipulin pilkkomiseen: Ei kyyneleitä!

1:35img
KATSO MYÖS VIDEO: ari Aihinen paljastaa parhaan tavan sipulin pilkkomiseen – unohda yksi apuväline: "Älkää käyttäkö"
Julkaistu 03.03.2023 08:14

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maa- ja kotitalousnaiset -järjestö jakaa vinkkinsä sipuleiden käsittelyyn.

Sipuli on yksi suomalaisen keittiön perusraaka-aineista ja muodostaa monen tutun ruokalajin perustan. Suomalaisissa ruokakaupoissa myydyimpiä sipuleita ovat tavalliset keltasipulit sekä punasipulit. Henkeä kohti syömme sipuleita noin viisi kiloa vuodessa.

Lue myös: Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – tuli halvemmaksi ja lapsikin tykkäsi: "Ihan sikahyvää!"

Maa- ja kotitalousnaisilta kerrotaan nyt tiedotteessa sipulifaktoja ja vinkkejä, joiden avulla sipulin käsittely ei itketä. 

Tiesitkö? Sipulit sisältävät runsaasti flavonoideja, joista saat vastustuskykyä viruksia ja bakteereita vastaan. Tehokkaimmin taudinaiheuttajia vastaan taistelee sipulin sisältämä antioksidantti kversetiini. Sipulimaidolla on entisaikaan torjuttu tai lievennetty flunssaoireita.

Miten sipulit saa pilkottua ilman kyyneleitä? 

Sipulin pilkkomiseen on jaettu vuosien varrella erilaisia niksejä. Moni näistä liittyy sipulinpilkkomisesta aiheutuvien kyyneleiden ennaltaehkäisyyn. Maa- ja kotitalousnaisilta kerrotaan nyt, mistä sipuli-itkut johtuvat.

– Kun sipulin solukko rikkoontuu, käynnistyy kemiallinen reaktio ja kyyneleitä muodostavia rikkiyhdisteitä vapautuu, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Sipulikyyneleet voi kuitenkin välttää muistamalla muutaman seikan sipulia hienontaessa. Ensinnäkin sipulit tulisi aina hienontaa erittäin terävällä veitsellä, jolloin solukkoa ei rikkoudu niin paljon. Myös leikkaustapaan kannattaa kiinnittää huomiota. 

– Älä hakkaa leikkuulaudalla tai silppua leikkurilla. Sipulin solukko ja rakenne menevät hakatessa mössöksi ja maku sekä rakenne kärsivät. Sipulisilppu voi mennä jopa limaisen tuntuiseksi ja kitkerän makuiseksi, mikä ei ole toivottavaa varsinkaan raakana tarjottavassa sipulissa.

Toinen vinkki on leikata sipuli kylmänä. Maa- ja kotitalousnaisilta kerrotaan, että kylmä sipuli ei itketä yhtä paljon kuin huoneenlämpöinen. 

– Pidä sipulia ennen leikkaamista hetken aikaa pakastimessa tai upota kylmään veteen viilenemään.

Katso videolta jutun yltä, miten sipuli tulisi pilkkoa Kari Aihisen mukaan

Lue myös: Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan sipulin pilkkomiseen – unohda yksi apuväline: "Älkää käyttäkö"

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto