Pilkotko vai puristatko valkosipulin? Tällainen vaikutus valinnalla on makuun

Näin kuorit valkosipulin lasipurkin avulla 1:37 Näin kuorit valkosipulin lasipurkin avulla
KATSO MYÖS: Valkosipuli on mahdollista kuoria sekunneissa lasipurkin avulla.

Valkosipulin hienonnustavalla on suuresti merkitystä sen makuun.

Valkosipulipuristin on ainakin näennäisesti kätevä keittiövempain: ruoanlaittaja säästyy pilkkomiselta, eikä valkosipulin haju tartu käsiin.

Toisaalta puristimen puhdistaminen vie aikaa, eikä puristimen tuottama mössö sovi aivan kaikkiin tarkoituksiin.

Valkosipuli myös maistuu erilaiselta riippuen siitä, oletko hienontanut sen puristimen kautta vai itse veitsellä pilkkoen, kirjoittaa Huffpost.

Monella ammattilaiskokilla onkin selkeä mielipide valkosipulinpuristimesta, eikä se ole positiivinen.

Edesmennyt julkkiskokki Anthony Bourdainkin kutsui muistelmissaan Kitchen Confidential valkosipulinpuristinta "kauhistukseksi".

Mitä valkosipulia pilkkoessa sitten tapahtuu, jos hienonnustapa vaikuttaa niin suuresti makuun?

Valkosipulin pilkkominen vapauttaa allisiinia

Valkosipuli sisältää alliinia, joka muuttuu sipulia pilkkoessa allisiiniksi.

Antibioottinen allisiini hillitsee ja estää bakteerien, hiivojen, sienten ja myös virusten kasvua, ja myös suojelee valkosipulia hyönteisiltä ja eläimiltä sipulin kasvaessa maassa.

Vaikka allisiini onkin "luonnon supervoima", se myös haisee. 

– Allisiini tuottaa kehossa väritöntä kaasua, joka tulee ulos suusta valkosipulin syömisen jälkeen, kokkina työskentelevä Nettie Colon kertoo Huffpostille.

Syy "valkosipulihengitykselle" löytyy siis allisiinista.

Riippumatta hienonnustavasta valkosipulista vapautuu allisiinia. Mutta se, pilkotko, puristatko vai muussaatko valkosipulinkynnet vaikuttaa siihen, paljonko allisiinia vapautuu.

Mitä enemmän valkosipuli murskaantuu, sitä voimakkaammin se maistuu

Mitä enemmän valkosipulin soluja tuhoutuu, sitä enemmän allisiinia vapautuu, mikä johtaa vahvempaan makuun ja aromiin.

– Valkosipulipuristimen käyttö vapauttaa suurimman määrän allisiinia, amerikkalaisen Institute of Culinary Education kouluttaja Olivia Roszkowski kertoo.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että valkosipulipuristin pitäisi kiikuttaa ensi kädessä kierrätykseen. Joissain ruoissa voimakas valkosipulin maku on vain hyvä asia.

Mutta jos pidät enemmän miedosta mausta, murskaaminen ei ole paras tapa hienontaa valkosipulia.

Katso myös: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan sipulin pilkkomiseen

Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan 1:35
Sipulin pilkkominen onnistuu parhaiten keittiömestari Kari Aihisen tekniikalla. Näin vältät sipuli-itkut ja saat helposti aikaan tasaista silppua.

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat