Jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Multa- vai pestyä perunaa? Asiantuntija kertoo kuinka kesäperuna säilyy parhaimman makuisena.
Aivan kuten monet muutkin kesän herkut, myös kesäperuna kannattaa käyttää mahdollisimman tuoreena. Parhaimmillaan perunat ovat muutaman päivän sisällä ostosta tai nostohetkestä.
– Kesäperuna on sen verran herkkä raaka-aine, että se ei kestä pitkää säilytystä. Silloin kun sen käyttää muutaman päivän sisällä, maku on parhaimmillaan, kertoo Peruna Pro Ry:n puheenjohtaja Sari Peltomaa.
Peruna viihtyy paperipussissa
Jos et aio käyttää perunoita heti, ne kannattaa säilyttää viileässä, mielellään paperipussissa. Paperipussi on muovipussia parempi vaihtoehto, sillä se pitää sopivasti kosteutta.
– Uuden perunan heikosta kuoresta haihtuu nestettä ja sitä kautta peruna voi nahistua nopeasti, Peltomaa kertoo.
Jos säilytät perunaa muovipussissa, jätä pussin suu auki, jotta kosteus pääsee kunnolla haihtumaan. Paperipussi tulee puolestaan sulkea tiiviisti. Peruna säilyy parhaiten viileässä.
– Perunat säilyvät jääkaapissa ihan hyvin, mutta jääkaappi ei ikinä olesellainen paikka missä perunaa kannattaisi oikeasti säilyttää. Nykyisin maakellarissa säilytys on kuitenkin lähes mahdottomuus.
Jos perunoissa on kuori tallella, ne säilyvät jääkaapissa hyvin 4–5 päivää hyvänmakuisena. Kuoreton peruna puolestaan pilaantuu herkemmin.
– Yli viikon säilytettynä uuden perunan maku kärsii, Peltomaa kertoo.
Tärkeintä ovat uudet makuelämykset
Kuluttajaa saattaa ihmetyttää, kannattaako valita mieluummin multaperuna vai valmiiksi pesty tuote. Asiantuntijallakaan ei ole tähän yksiselitteistä ratkaisua.
– Asiasta ollaan kiistelty paljon. Multa pitää kosteuden ja suojaa perunaa, mutta pesty peruna on helppo ja kiva laittaa. Vähän mieltymyksen mukaan kummasta tykkää, Peltomaa kommentoi asiaa.
Peltomaan mukaan tärkeintä ei ole se, onko peruna pesty vai multainen, vaan sen monipuolinen käyttö.
– Hienointa olisi se, että ihmiset käyttäisivät varhaisperunaa, käyttävätpä he sitä millä tavalla tahansa. Toivon, että ihmiset panostaisivat uusiin makuelämyksiin.
Perunan ei tarvitse olla pelkkää keittämistä, vaan tästä raaka-aineesta saa paljon erilaisia variaatioita.
– Edellispäivänä keitettyjä perunoita voi grillata foliossa tai vaikkapa wokata, Peltomaa vinkkaa.