Pitääkö kurkkua kuoria vai ei? 5 faktaa suomalaisten suosikkivihanneksesta

kurkku kurkut
Shutterstock

Kurkku on yksi suosituimmista vihanneksistamme. Tiesitkö sinä jo nämä faktat raikkaasta, vihreästä herkusta?

Kurkkua voisi sanoa yhdeksi suomalaisten kotitalouksien perusraaka-aineista. Marttojen mukaan kurkku onkin tomaatin jälkeen käytetyin vihanneksemme. Suomalaiset syövät vuosittain 8,5 kiloa kurkkua henkeä kohden ja tästä määrästä 75 prosenttia on kotimaista tuotantoa.

Koostimme yhteen mielenkiintoisia faktoja kurkusta. Tiesitkö sinä näitä?

1. Jääkaappiin vai huoneenlämpöön?

Kerroimme jo aiemmin, että tomaattien ihanteellinen säilytyslämpötila on  noin +13 astetta. Lämpötilan olisi hyvä osua +11–14 asteen väliin. Jos tällaisen säilytyspaikan järjestäminen on mahdotonta, liian lämmin on parempi kuin liian kylmä.

Kurkkuun pätee sama sääntö: kurkun herkkä maku kärsii jääkaapissa, joten se ei ole oikea säilytyspaikka kurkulle. Kurkku säilyy parhaiten +10–12 -asteessa. Jos sinulla on viileäkaappi, käytä sitä. Kurkkua ei ole suositeltavaa säilyttää jääkaapissa, mutta mikäli vaihtoehtoa ei ole, siellä paras paikka on vihanneslokero.

Marttojen mukaan kurkkua voi kelmuun pakattuna säilyttää kotona huoneenlämmössäkin. Kurkku on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska se kellastuu etyleenin vaikutuksesta.

2. Miksi kurkku pakataan muoviin?

– Kurkku on muovissa siksi, että se on voimakkaasti vettä haihduttava tuote. Se nahistuu hyvin nopeasti, jos se ei ole muovissa. Kurkun suositeltava säilytyslämpötila on kymmenen astetta tai yli, se ei ole kylmäsäilytystuote, joten se nahistuu vuorokaudessa ja menettää makuaan ja painoaan. Kurkun suojakelmu pitää sen tuoreena ja raikkaana, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuorikertoi MTV:lle jo vuonna 2015

Koska muovi pidentää kurkun säilyvyyttä, se ei itse asiassa ole niin epäekologinen ratkaisu, kun voisi kuvitella. WWF:ltä kerrottiin Ylelle, että pakkauksen osuus hedelmän tai vihanneksen ympäristökuormituksesta on pieni – tyypillisesti alle kymmenen prosenttia. Jos muovikääre pidentää tuotteen myyntiaikaa, sen käyttäminen voi olla jopa hyvä asia. Ympäristölle kuormittavinta on itse ruoan tuottaminen. Siksi on parempi kääriä kurkku muoviin ja pidentää sen säilytystä kuin että se nahistuisi ja päätyisi nopeasti kaupasta roskiin. 

3. Pitääkö kurkku kuoria?

Marttojen mukaan kotimaista kurkkua ei tarvitse kuoria, se ainoastaan huuhdellaan, ennen käyttöä. Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen totesi vuonna 2016, että ulkomaistakaan kurkkua ei ole tarpeen kuoria

– Kurkkua ei ole mitään järkeä kuoria, ei myöskään ulkomaalaista kurkkua. Pesaise kurkku ja se on sen jälkeen valmis syötäväksi. Täytyy lähteä siitä, että kaupassa myytävät elintarvikkeet ovat turvallisia.

4. Onko kurkku terveellistä?

Ravintoarvoltaan kurkku on hyvin kevyt. Kurkku sisältää peräti 97 prosenttia vettä, joten siinä on energiaa niukasti. Kuiva-aineessa on runsaimmin kaliumia ja pieniä määriä karotenoideja, A-, K- ja C-vitamiinia. Jos kurkusta haluaa kaikki terveyshyödyt irti, se kannattaa siis nautiskella kuorineen. 

5. Suomella on kurkkujen maailmanennätys

Kauppapuutarhaliitto kertoi huhtikuussa, että Suomessa on jälleen kirjattu maailman korkeimmat kasvihuonekurkun sadot. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tietojen mukaan suomalaiset viljelijät poimivat vuonna 2019 keskimäärin 93 kiloa yhtä kasvihuoneneliömetriä kohden. Lisäystä edellisvuodesta oli noin kahdeksan prosenttia.

Kurkku on Suomen tärkein kasvihuonevihannes. Viime vuonna sato ylsi 50 miljoonaan kiloon, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Kurkkua viljellään noin 170 kauppapuutarhalla kautta maan. Sadon tuottamiseen tarvitaan yhteensä noin 53 hehtaaria kasvihuoneita.

Tiedätkö, miten kaupan hedelmäpussin saa auki superhelposti?

Älä nuole sormia! Näin saat hedelmäpussin helposti auki 1:28

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2020.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!