Tuore kysely selvitti suomalaisten suosikkeja pohjoismaisista ruoista. Selvisi, että erityisen terveellinen ruisleipä on suomalaisten ykkössuosikki.
Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan kyselyssä reilulta tuhannelta suomalaiselta tiedusteltiin, mistä pohjoismaiseen ruokavalioon kuuluvista raaka-aineista he mieluiten rakentaisivat itselleen ateriakokonaisuuden. Selvisi, että moni valitsisi lautaselleen erityisen terveellistä ruisleipää.
– Kärkisijalle tuloksissa nousi suomalaisten ikisuosikki ruisleipä, johon luotti 68 prosenttia vastaajista, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala toteaa.
– Hyvin kyselyssä pärjännyt ruisleipähän on suorastaan superfoodia, samoin marjat. Oma hyvinvointi ja ruoan vaikutus terveyteen kiinnostavat, Ruokakeskon koekeittiön kotitalousopettaja Leena Korkalainen kertoo.
Liki yhtä suuren suosion, kuin ruisleipä sai peruna, jonka valitsi aterian osaksi 67 prosenttia vastaajista. Kärkikymmenikköön mahtui myös marjoja ja kalaa – vaikkakin esimerkiksi silakka jäi listan hännille. Tuttu ja terveellisenä pidetty kaurapuuro oli hieman yllättäen vasta sijalla 15.
Ruisleipä ja peruna erityisesti miesten mieleen
Ruisleipä ja peruna olivat erityisesti miesvastaajien keskuudessa selvät suosikit. Naisten kohdalla puolestaan kannatus oli hyvin tasaista neljän kärkeen nousseen ehdokkaan välillä. Sukupolvia erottavaksi raaka-aineeksi osoittautui maito, jota suosi 66 prosenttia nuorista, mutta vain 35 prosenttia iäkkäämmistä.
– Meillä on Suomessa hienoja raaka-aineita, jotka ovat maailman kärkeä muun muassa puhtautensa ja turvallisuutensa puolesta, Eljala toteaa.
Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa ja siihen vastasi 1017 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Kysymyksen vastausvaihtoehdot kartoitettiin esitutkimuksella osana tutkimusta.
Lähde: Suomalaisen Työn Liitto