Huomenta Suomen vieraina 28.4.2017 olleet baarimestarit Mikko Koskinen, Kyrö Distillery Companyn perustaja ja Jarkko Issukka, vuoden 2016 baarimestari, esittelivät uutta kirjaansa Suomalainen drinkki ja valottivat samalla kotimaista juomahistoriaa.
Vapun kunniaksi studioon cocktaileja taikomaan saapuneet baarimestarit ovat perehtyneet huolellisesti alkoholipitoisten juomien historiaan.
– Noin 300 vuotta sitten lasissa olisi ollut juhlan kunniaksi ehkä viiniä. Viiniä on juotu Suomessa 1300–1400-luvulta lähtien ja väkeviä 1500-luvulta lähtien. Sen sijaan 250 vuotta sitten olisimme kilistelleet punssilla. Ruotsiin tuotiin Jaavan saarelta arrakkia. Sitä ruvettiin juomaan boolina ja siitä on omalta osaltaan saanut kotimainenkin booliperinne alkunsa, Koskinen kertoo.
Alkoholipitoisista juomista on mainintoja myös suomalaisten kansalliseepoksessa Kalevalassa.
– Ainoa elintarvike, josta on kirjoitettu Kalevalaan kokonainen runo, on olut. Ja se tuntuu suomalaisille edelleenkin maistuvan, Koskinen hymyilee.
Baarimestarit valmistivat suorassa lähetyksessä Kuulaakeri -nimisen cocktailin, johon tulee punssia ja Jaloviinaa. Drinkki oli erityisen suosittu sota-aikana.
– Kuulaakeri on yllättävän aliarvioitu juoma, mutta jos katsoo maamme drinkkihistoriaa taaksepäin, niin tämä olisi ehdottomasti yksi suomalaisimmista drinkeistä, Issukka toteaa.
Jaloviina on ollut valikoimissa alkoholiliikkeen alusta lähtien. Se tuli markkinoille syksyllä 1932, muutama kuukausi kieltolain päättymisen jälkeen. Konjakin hinta alkoi nousta viinikirvojen aiheuttamien tuhojen takia ja juomaa alettiin leikkaamaan. Niin sai alkunsa Jaloviinakin.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.