Oletko maistanut? Suomalainen kulttijuoma täyttää 90 vuotta – reseptimuutos aiheutti ryntäyksen Alkoon
Erityisesti opiskelijoiden suosima suomalainen kulttijuoma Gambina täyttää 90 vuotta.
Kieltolain päätyttyä vuonna 1932 tarvittiin vastaperustetun Alkon valikoimiin myös miedompaa valikoimaa väkevien juomien rinnalle. Silloin saivat juomayritys Anoran (ent. Altia) mukaan alkunsa niin sanotut ensimmäisen sukupolven juomasekoitukset, eli Viinake-sarja. Viinake-nimi oli vapaa suomennos englanninkielisestä cocktail-sanasta. Juomasarjaan kehiteltiin myös myöhemmin kulttimaineeseen noussut Gambina, joka täyttää nyt 90 vuotta,
– Se ei ollut synkkä ja myrskyinen, mutta saamiemme tietojen mukaan kuitenkin tyypillinen syyskuinen päivä vuonna 1932. Rajamäen tehtaalla tuotantoinsinööri Veikko Ollila, mies Hehkuviinin, Pöytäviinan, Karhuviinan ja Vineton reseptien takana, pyöritteli käsissään vastapullotettua vermutti- ja ginipohjaista väkevää juomasekoitusta. Pullon kylkeä koristi Lasse Linnanmäen suunnittelema moderni etiketti. Gambina Viinake oli syntynyt, Anoran tiedotteessa kuvaillaan.
Reseptimuutos aiheutti ryntäyksen Alkoon
Nyt Gambina tuleekin juhlavuoden kunniaksi myyntiin hetkellisesti juhlaetiketillä varustettuna. Tämä muutos tuskin hätkähdyttää juoman faneja yhtä paljon kuin vuonna 2020 toteutettu reseptimuutos.
Kun Gambinan tulevasta reseptimuutoksesta tihkui tietoa, juomaa fanittavat opiskelijajärjetöt huolestuivat ja hamstrasivat Alkot tyhjiksi klassisella ohjeella valmistetusta juomasta. Kulttijuomasta vaihdettiin tuolloin pohjaviini, mutta fanien onneksi juoman makuprofiili ei kuitenkaan muuttunut. Anoran Markus Hannula kertoi MTV Uutisille reseptimuutoksen perustelut, jotka liittyivät muuttuneeseen EU:n lainsäädäntöön.
– Oli kaksi vaihtoehtoa. Olisimme voineet nostaa hintaa useilla euroilla tai lopettaa tuotteen. Kumpaakaan emme halunneet tehdä, vaan etsimme keinon pitää Gambinan samanlaisena kuin ennen, Hannula kertoi.
Tampereella toimii vessassa perustettu Gambina-yhdistys
Kerroimme jo vuonna 2020, että Tampereella Gambinan fanitus on viety askeleen pidemmälle: yliopiston opiskelijat ovat perustaneet oman Tampereen Akateemisesti Sivistyneet Gambinan Ystävät -yhdistyksen. Yhdistys sai inspiraationsa ja alkunsa eräästä Jallukerhosta, jonka kosteahkossa kokouksessa Gambinan Ystävien perustajajäsen vieraili.
– Eräillä vuosijuhlilla pääsimme osallisiksi Limeksen Jallukerhon kokoukseen, jossa kokouksen aikana juotiin pullo Jallua. Halusimme vastaavanlaista toimintaa, mutta hieman omanlaisella värilä. Ensimmäisen kokouksen pidimme Tampereen yliopiston vessassa lokakuussa 2011. Valitsimme Gambinan ja Vergin väliltä – Gambina voitti. Loppu on historiaa, yhdistyksen perustajajäsen kertoi MTV Uutisille vuonna 2020.
Myös Gambina-yhdistyksen kokouksiin kuuluu oleellisena osana nimikkojuoman nauttiminen.
– Juodaan Gambina-pullollinen ja käydään läpi kokousohjesäännön mukainen esityslista.
Tästä rubiininpunaisesta juomasta on tehty vuosikymmenten varrella laulujakin, kuten Juice Leskisen Iso Gee. Se onkin toinen suosituista Gambinan lempinimistä Kampiviinan ohella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka