Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Brittitoimittaja vieraili Suomessa ja halusi selvittää, miksi ihmeessä juomme niin paljon kahvia: "Yllätyin siitä, mitä sain selville"

1:01img
Julkaistu 20.08.2020 08:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Insiderin toimittaja Rachel Hosie vieraili Suomessa viime tammikuussa ja on nyt julkaissut sivustolla kattavan suomalaisten kahvinjuontia käsittelevän artikkelin. Toimittaja halusi selvittää, miksi Suomessa juodaan maailman eniten kahvia asukaslukuun nähden.

Brittitoimittaja Rachel Hosie vieraili tammikuussa Suomessa ja päätti omien sanojensa mukaan keskittyä porojen, saunan ja revontulien sijaan kahviin.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Kansainvälisen kahviorganisaatio ICO:n mukaan suomalaiset hörppivät kahvia maailman eniten asukaslukuunsa nähden, vuosittain jopa 12 kiloa henkeä kohden.

– Päätin yrittää selvittää, mikä tekee suomalaisesta kahvista niin erityistä ja yllätyin siitä, mitä sain selville. Opin nopeasti että suomalainen kahvi ei ole mitenkään erityistä verrattuna muuhun maailmaan. Syy, miksi suomalaiset juovat niin paljon kahvia on monimutkainen, mutta sillä on tekemistä ilmaston ja kulttuurin kanssa, Rachel Hosie aloittaa Insider-sivustono jutussaan. 

Rachel kertoo, että suomalaiset juovat kahvia jokaisella ateriallaan ja jos kahvia tarjotaan, siitä on epäkohteliasta kieltäytyä. Pauligin baristainstituutin kouluttaja Ella Takalainen kertoo Rahcelin haastattelussa, että kahvia saatetaan juoda 5–8 kupillistakin päivässä, missä ja milloin vaan.

– Sitä pidetään epäkohteliaana, jos kahvia ei tarjota, kun vieraillaan jonkun kotona, töissä tai palaverissa. Suomen kielessä sanomme itse asiassa, että mennäänkö kahville, kun haluamme sopia tapaamisen, Takalainen kertoo.

15 minuutin kahvitauko, saunakahvit, mitalikahvit, vaalikahvit...

Rachel ihmettelee jutussaan myös työaikalaissa määriteltyä 15 minuutin kahvitaukoa. Lisäksi hän esittelee suomalaista kahvisanastoa.

– On jopa olemassa eri sanat eri tilanteille juoda kahvia. Aamukahvi, päiväkahvi, iltakahvi, saunakahvi, läksiäiskahvit, mitalikahvit, vaalikahvit...

On myös olemassa monia teorioita siitä, miksi suomalaiset juovat niin paljon kahvia, mutta kukaan ei Rachelin mukaan tunnu olevan varma syystä. 

– Kun menin Paulig Kulmaan, yhteen tunnetuimmista kahviloista pääkaupungissa, kysyin baristalta hänen mielipidettään ja yllätyin hänen vastauksestaan. Hän sanoi, että koska ulkona on niin pimeää ja ihmiset tarvitsevat kofeiinia pysyäkseen hereillä.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Rachel vahvistaa jutussaan, että tammikuussa Suomessa todella oli pimeää. Hän kertoo myös, ettei saanut Suomen vierailunsa aikana kertaakaan huonoa kahvia. Puheenaiheeksi nousee myös Suomen irtautuminen Venäjän vallasta. Myös se on voinut vaikuttaa siihen, että juomme mieluummin lännen kulttuurista tuttua kahvia kuin venäläisten suosimaa teetä.

Kahvinjuonti syynä onnellisuuteen?

Jutussa sivutaan myös sitä, että suomalaiset juovat mieluusti vaaleapaahtoista, vastuullisesti tuotettua kahvia. 

– Tein myös mielenkiintoisen huomion, että Suomessa ei juuri näy isoja kansainvälisiä kahvimerkkejä, vaan enemmän paikallisten ketjujen ja pienien paahtimoiden tuotteita, Rachel kertoo.

Suomi on valittu yhdeksi maailman onnellisimmista maista monta vuotta putkeen ja Rachel pohtiikin, voisiko kahvinjuonnilla olla osuutta asiaan.

– Suomalainen kahvikulttuuri sopi minulle hyvin ja teki minut ehdottomasti iloiseksi – kuitenkin brittinä epäilen, voisikko se koskaan korvata teetä. 

Lue myös: Saako kahvia oikeasti ottaa keittimestä kesken valumisen? Pauligilta muistutetaan: Näin kahville pitäisi tehdä aina ennen kuin juot sitä

Lähde: Insider

Tuoreimmat aiheesta

Juomat