Luomutuotteiden syöminen kannattaa aina, mutta näiden elintarvikkeiden kohdalla luomuvaihtoehdon valitseminen on erityisen kannattavaa.
Luomuelintarvikkeet valmistetaan luonnonmukaisin, ympäristöä säästävin tavoin. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän antioksidantteja ja altistuu vähemmän raskasmetalleille ja torjunta-ainejäämille.
Seuraavat hedelmät ja vihannekset ovat erityisen alttiita torjunta-aineille, joten ne kannattaakin ostaa aina luomuna.
Omenat
Erityisesti omenat kannattaa ostaa luomuna, sillä luomuomenat voi syödä huoletta myös kuorineen. Kuorineen syötävästä omenasta saa runsaasti terveydelle hyödyllisiä flavonoideja ja kuitua. Tutkimuksien mukaan tavallisten omenoiden pinnalla olevat kemikaalit eivät lähde kokonaan pois pesemällä, joten ne suositellaan kuorittavaksi ennen syömistä.
Ostoskoriin kannattaa valita tästä lähin luomua, jolloin pääset nauttimaan omenan kaikista terveellisistä ominaisuuksista.
Porkkanat
Kuten kaikki juurekset, myös porkkana imee itseensä maaperästä vettä ja ravinteita. Tämän vuoksi juurekset ovat erityisen alttiita erilaisille vierasaineille. Olipa kyseessä sitten hyönteismyrkky tai rikkaruohon torjunta-aine, juurekset imevät ne hetkessä itseensä.
Lautaselle kannattaakin ehdottomasti valita luomuvaihtoehto, jolloin varmistat ettei kehoosi pääse ylimääräisiä kemikaaleja. Luomuporkkanat sisältävät myös huomattavasti vähemmän nitraatteja kuin tavalliset porkkanat.
Selleri
Rapea ja rouskuva selleri on rakenteensa puolesta omiaan imemään itseensä maaperän kemikaaleja. Erään tutkimuksen mukaan voit vähentää torjunta-aineille altistumista jopa 80 prosenttia valitsemalla luomusellerin tavallisen sellerin sijaan.
Yhdysvaltojen ympäristöjärjestön mukaan torjuntajäämiä sisältävien sellerien syönnillä voi olla jopa hormonaalista haittaa. Kannattaa pelata varman päälle ja valita seuraavalla kerralla ostoskoriin luomuselleri.
Lehtikaali ja muut lehtivihreät
Tummanvihreät vihanekset, kuten lehtikaali, eivät kuuluu kemikaalipitoisimpien kasvisten joukkoon, mutta niiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Näistä vihreistä vihanneksista on löydetty torjunta-aine neurotoksiinia, jonka on todettu olevan erityisen haitallista lapsille.
Lehtikaali on yksi ravintorikkaimpia kasveja, ja luomutuotteen valitseminen tekee kehollesi entistä suuremman palveluksen.
Persikka
Persikat vetävät puoleensa lukuisia hyönteisiä ja kasvitauteja, joten useimmat viljelivät sortuvatkin käyttämään persikoiden viljelyssä tavallista enemmän torjunta-aineita. Yhdysvaltojen ympäristöjärjestön testeissä lähes kaikki testattavat persikat sisälsivät jäämiä torjunta-aineista.
Kannattaa myös muistaa, että kaikki torjunta-aineet eivät lähde pois pesemällä. Luonnonmukaisesti viljelty persikka onkin siis ehdottomasti hintansa arvoinen valinta.
Kirsikkatomaatti
Kirsikkatomaatit ovat erityisen alttiita torjunta-aineille niiden vahamaisen pintansa vuoksi. Vaikka vahapinta saakin tomaatit säilymään pidempään, se altistaa tomaatit suurille torjunta-aine jäämille.
Valitsemalla luomutomaatteja, voit nauttia huoletta sydämelle terveellisiä fenoliyhdisteitä ilman ylimääräisiä kemikaaleja.
Lähteet: Prevention.com, luomu.fi, Agricultural Marketing Service