Erkki lisää pipetillä yhden tipan vettä olueen ja sulkee tuopin kannella, jotta voi myydä sitä olutbaaristaan Helsingissä: "Toivottavasti kyseinen kansalainen on nyt tyytyväinen"
Helsinkiläisen olutbaarin ja -kaupan oli "kierrettävä" Sääntö-Suomen lakikoukeroita voidakseen myydä olutta noutojuomana hanasta koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
– OLEMME TEHNEET VÄÄRIN. Onneksi joku kansalainen on ollut skarppina, ja jälleen kerran (olemme jo pudonneet laskuista monennenko kerran) ilmiantanut meidän toimintamme viranomaisille, helsinkiläisen Pien -olutbaarin ja -kaupan keskiviikkona tehty Facebook-päivitys alkaa.
Pien-baarin omistaja Erkki Häme kertoo Helsingin Sanomille myyneensä taannoin mietoa, 2,8 prosentin vahvuista olutta baarinsa edessä hanasta. Erkki oli tulkinnut Valviran ohjeet niin, että mietoa olutta ei lasketa alkoholijuomaksi, vaan sitä voi myydä hanasta. Pian kävi kuitenkin ilmi, että näin ei lakipykälöiden mukaan saa tehdä. Joku ilmiantoi baarin toiminnan viranomaisille ja Erkki sai asiasta huomautuksen.
Kyse oli siitä, että Pien-baari ja -kauppa oli myynyt olutta muusta kuin valmistajan sulkemasta astiasta.
Jos päivitys ei näy, katso se täältä.
– Lakikirjan tutkimisen ja viranomaisten kanssa keskustelun jälkeen, ymmärsimme tehneemme virheen. Vakavan, pahan virheen.Olemme pahoillamme. Tempauksemme, jossa myimme kahta olutta hanasta baarimme edessä, oli täten laiton, Erkki kirjoitti Pien Shop & Barin Facebook-päivityksessä.
Yksi tippa vettä ja kansi tuoppiin ratkaisivat asian
Hätä ei kuitenkaan ollut tämän näköinen. Lain mukaan baari voi myydä ulos juomia, jotka ovat alle 5,5 tilavuusprosentin vahvuisia. Tämä kuitenkin edellyttää, että juoma on valmistajan pakkaama. Lain pykälät ovat kuitenkin sen verran epäselvät, että oluen valmistamista ja pakkaamista ei sen tarkemmin määritellä. Aluehallintavirastokin joutui tarkistamaan asian Valviralta.
– Keskustelimme tästä viranomaisten kanssa, ja pääsimme onneksi yhteisymmärrykseen. Mikäli lisäämme jokaiseen tarjoamaamme tuoppiin pipetillä yhden tipan vettä, ja laitamme tuoppiin kannen päälle, voimme jatkaa toimintaamme.
Näin Pien Bar & Shop on kyseisen tuotteen valmistaja ja pakkauskin on riittävä.
– Toivottavasti kyseinen kansalainen on nyt tyytyväinen - harmi että tämä aiheuttaa enemmän muoviroskaa mutta näillä mennään.
Erkki nostaa Helsingin Sanomien haastattelussa esiin myös toisen epäkohdan: valmistajat eivät saa myydä olutta suomalaisille kotiinkuljetuksella. Koska laki ei koske ulkomaisia toimijoita, moni suomalainen panimo kierrättääkin juomansa esimerkiksi Viron kautta. Lakipykälän vuoksi oluet siis valmistetaan ja pakataan Suomessa, lähetetään Viroon varastoon, josta ne voidaan lähettää kotiinkuljetuksella suomalaisasiakkaille.
Yllä olevassa kuvassa Pien Shopin perustajat Erkki ja Tuomas. Jos kuva ei näy, katso se täältä.
Lähteet: Pien Shop & Bar, Helsingin Sanomat
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti