Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Sääntö-Suomen alkoholipykälät ihmetyttävät: Miksi kahden metrin matka baarista terassille vaatii "ojentajamiehen"?

12:00img
Julkaistu 13.06.2017 08:39

MTV LIFESTYLE

Huomenta Suomessa keskusteltiin tiistaina Suomen alkoholilain pykälistä, jotka mutkistuttavat esimerkiksi baarien juomatarjoilua sisältä terassille. 

MTV:n Makuja.fi kertoi kesäkuun alussa helsinkiläiselokuvateatteri ja -baari Rivieran sometempauksesta, jossa rekrytoitiin baarille omaa ojentajamiestä. Baarin Facebookiin lataamalla videolla etsittiin Rivieralle uutta työntekijää, joka ojentaisi asiakkaalle baarin ovelta alkoholijuoman muutaman metrin päähän terassille.

Videon tarkoituksena oli piikitellä nykyiselle alkoholilaille, joka estää asiakasta kuljettamasta alkoholijuomansa itse sisältä baarista terassille. Baarin ja terassin välillä on kahden metrin välimatka, joka ei ole anniskelualuetta.  

Elokuvateatteri Rivieran perustaja Atte Laurila kommentoi tempausta tiistaina Huomenta Suomessa.

– Meillä on tällainen parklet-terassi, eli kaksi parkkipaikkaa muutettu terassikäyttöön. Ongelma muodostuu, kun asiakas ostaa sisältä juoman – niin miten se kahden metrin välimatka hoidetaan. Ajattelimme, että tämä video olisi hauska juttu ja voisimme vähän leikkiä asialla. Lähdimme sitten hakemaan ojentajamiestä.

"Homma lähti täysin käsistä"

Laurilan mukaan homma lähti sosiaalisessa mediassa täysin käsistä. Elokuvateatteri on nyt saanut kymmeniä hakemuksia, joista osa on selkäesti tehty huumorilla ojentajamiehen tyyliin ja loput aitoja työhakemuksia. Laurilan mukaan video oli kuitenkin vitsiksi tarkoitettu, eikä ojentajamiestä olla oikeasti palkkaamassa. 

– Tämä lähti ihan täysin käsistä. Kyseessä oli pelkästään Facebook-postaus. Video tavoitti puoli miljoonaa ihmistä tavoitti, kun yleensä postauksemme tavoittaa noin 1000 ihmistä, Laurila nauraa.

Hakemukset pidetään kuitenkin tallessa, sillä Laurilan mukaan hyvää henkilökuntaa on hankala löytää.

Rivieran terassille tarjoilu hoidetaan jatkossa pöytiintarjoiluna sisältä baarista.

– Käytännön haastetta ei ole, mutta onhan se huvittavaa.

Yleistä katualuetta ei voida myöntää anniskelualueeksi

Aluehallintavirasto AVI:n alkoholihallintayksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen muistuttaa, että lakipykälällä on tarkoituksensa.

– On hyvä, että pystytään valvomaan, minne juomat sisältä baarista päätyvät. Jos valvonta tapahtuisi vain sisältä ravintolasta, niin ei välttämättä pystytä tarpeeksi tarkkaan seuraamaan, minne juomat menevät ja kuka niitä juo. 

Lehikoinen muistuttaa, että yleistä katualuetta ei voida myöntää anniskelualueeksi. Tämän vuoksi kahden metrin matka baarista terassille vaatii pöytiintarjoilun. Elokuvateatteri Rivieran Atte Laurila ymmärtää, että rajoja on hankala määrittää.

– Osa alkoholilaeista on varmasti peräisin vuodelta 1932. Ovat silloin todenneet, että joku saattaa livahtaa siltä alueelta juoman kanssa. Rajan määrittäminen on hankalaa, niin sen vuoksi se on kiellettyä. 

Poikkeuslupaa haastava myöntää

Poikkeuslupaa Rivieralle on käytännössä mahdotonta myöntää, koska Helsingissä on monta muutakin baaria, jotka kärsivät samasta ongelmasta. Rivieran ja alkoholitarkastajien yhteistyö on joka tapauksessa sujunut hyvässä hengessä. 

– Kaikessa tässä keskustelussa täytyy aina muistaa se, kuinka työlästä hommaa on lakien ja sääntöjen laatiminen ja valvominen, Laurila toteaa.

– Lain noudattaminen on varmasti haastavaa teidän alalla. Toivottavasti tarkastaja on auttanut teitä hyvässä yhteisymmärryksessä, alkoholihallintayksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen totesi Huomenta Suomessa Laurilalle. 

Lehikoinen myöntää, että alkoholilaki on Suomessa kokonaisuutena arvioituna tiukka. Laurila toivoo, että joitaikin lakipykälöitä voitaisiin tulevaisuudessa höllätä.

– Olen haaveillut, että voisimme pitää elokuvateatterissa yönäytöksiä. Emme kuitenkaan saa olla auki yöllä, meidän pitää sulkea kahdelta, koska meillä on anniskeluluvat. 

Tuoreimmat aiheesta

Juomat