Fazerin Sinisen alkuperä voi yllättää – tiesitkö näitä faktoja Fazerin suosikkimakeisista?
Fazer tiedottaa lanseeraavansa uuden karkkiboksin, joka sisältää makeisyrityksen suosikit jokaiselta vuosikymmeneltä. Tiesitkö näitä faktoja suosikkikarkeista?
Syksyllä 2021 tulee kuluneeksi 130 vuotta siitä, kun nuori Karl Fazer perusti ranskalais-venäläisen konditorian Helsingin Kluuvikadulle. Karlin tavoitteena oli tehdä ruokaa, jolla on merkitys: tuottaa ilon hetkiä ihmisille ympärillään.
Alkuvuosina Fazerin henkilöstö mahtui saman ruokapöydän ääreen, mutta vuosien varrella konditoriasta on kasvanut 8 500 ihmistä työllistävä ikoninen yritys.
130 vuoden makeiset yhdessä boksissa
Juhlavuoden kunniaksi Fazer tiedottaa lanseeraavansa uuden makeispakkauksen, joka sisältää sekoituksen jokaisen makeisyrityksen toimintavuosikymmenen suosikkeja. Fazer 130 -boksissa on siis 130 vuoden ajalta makeisia ja muita herkkuja.
Nämä eri vuosikymmenten herkut löytyvät Fazer 130 -boksista:
1895 Pihlaja
1902 Finlandia.
1916 Da Capo
1922 Fazerin Sininen
1938 Fazer Salmiakki
1949 Marianne
1953 Fazer Domino
1962 Fazer Geisha
1974 Kismet
1989 Fazer Tutti Frutti
1996 Fazer Remix
2008 Fazer Xylimax
2011 Alku
2021 Fazer for Minis
Samalla Fazer valottaa myös makeistensa historiaa. Tiesitkö sinä näitä faktoja?
Nämä ovat Fazerin vanhimmat edelleen myynnissä olevat makeiset
Pihlaja on Fazerin vanhin myynnissä oleva makeinen. Kettukääreestään tunnettu Pihlaja tiedetään myös nimellä ”kettukarkki” ja ”mummokarkki”. Pihlajan valmistus alkoi vuonna 1895 Fazerin Kluuvikadun myymälässä ja tuoteperhe on sittemmin laajentunut suklaakonvehdiksi, keksiksi ja hedelmämakeiseksi.
Vuonna 1902 Englannin tuleva kuningas Edward VII sai hedelmämarmeladeja puisessa ”kruunajaisrasiassa”, koristettuna tarkalla jäljennöksellä kuninkaan kruunusta. Vuonna 1947 tuleva kuningatar Prinsessa Elisabeth sai samoja herkkuja häälahjaksi. Fazerin ensimmäisen vientituote kruunajaismarmeladi sai vuonna 1948 nimen Finlandia, mutta kruunun kuva paketissa säilyi.
Da Capo syntyi vuonna 1916 suklaan "jämistä", Fazerin Sinisen resepti tulikin Sveitsistä
Da Capo -nimi tulee musiikkitermistä "alusta uudelleen", ja tämä makeinen muistuttaa meitä ajasta, jolloin erilaisia makeisnautintoja oli harvemmin saatavilla. Da Capo -konvehdin tarina alkoi vuonna 1916, kun suklaatehtaalla halutiin hyödyntää laadunvalvonnassa virheelliseksi havaittuja liköörikonvehteja. Vuonna 1949 siitä kääriytyi Fazerin ensimmäinen suklaapatukka, joka on edelleen myydyimpien patukoiden joukossa.
Fazerin Sininen puolestaan syntyi puolestaan vuonna 1922 sveitsiläisen reseptin ansiosta. Tarina kertoo Karl Fazerin pojan Sven Fazerin englantilaisesta liiketuttavasta Shallerista, jonka vävy sairasti vakavaa silmäsairautta. Suhteidensa avulla Sven sai vävyn silmäsairauksiin erikoistuneelle lääkärille, joka paransi miehen. Kiitoksena ystävänpalveluksesta Shaller lahjoitti hallussaan olleen sveitsiläisen suklaareseptin Sven Fazerille.
Näin Geisha ja Kismet saivat alkunsa
Karl Fazer Caféssa Kluuvikadulla valmistettiin 1960-luvulla Japonica-nimistä leivosta, jossa oli ihanan pähkinäinen japonais-täyte. Täytteen yhdistäminen maitosuklaan kanssa synnytti uuden menestysreseptin vuonna 1962. Geisha-nimi ja vaaleanpunainen väri lainattiin Fazer Parhain -pussissa olleelta karamellilta.
Kismet on puolestaan Fazerin suosituin suklaapatukka. Kismetin ja suomalaisten ensikohtaaminen koettiin jo 1974. Suklaavohvelit valmistetaan Fazerin keksitehtaalla Vantaalla, ja vuosittain niitä valmistetaan noin 18 miljoonaa kappaletta.
Suosikkikarkkipussit kasarilta ja ysäriltä
Fazer Tutti Frutti -karkkiperheen juuret ulottuvat Ruotsin Malmöhön 100 vuoden taakse. Ensimmäiset kovat Tutti Frutti -karamellit näkivät päivänvalon jo vuonna 1921. Edelleen saatavilla olevan Fazer Tutti Frutti Original -pussin karkkisekoitus kehitettiin vuonna 1989, ja siitä tuli menestys välittömästi. Nykyään tämä kestosuosikki on myös vegaaninen.
Vuonna 1996 lanseerattiin puolestaan suuren suosion saavuttanut Fazer Remix -karkkipussi, joka on yksi Suomen suosituimmista karkkisekoituksista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"