Tiesitkö? Näin Fazerin Sinisen resepti päätyi Suomeen – yllättävät faktat satavuotiaasta suklaasta

Kunnon retropläjäys! Muistatko vielä nämä karkit ja suklaat menneiltä vuosikymmeniltä? 2:24 Kunnon retropläjäys! Muistatko vielä nämä karkit ja suklaat menneiltä vuosikymmeniltä?
KATSO MYÖS: Kunnon retropläjäys! Muistatko vielä nämä karkit ja suklaat menneiltä vuosikymmeniltä?

Fazer sai käsiinsä sveitsiläisen maitosuklaan reseptin kiitoksena ystävänpalveluksesta.

Suomalaiset ovat popsineet Fazerin Sininen -suklaata jo sadan vuoden ajan: kaikille tuttu sinikääreinen suklaalevy lanseerattiin vuonna 1922.

Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola listasi yrityksen lehdistötilaisuudessa yllättäviäkin faktoja suklaalevyn historiasta ja valmistuksesta.

Tilaisuus järjestettiin elokuun lopussa Fazerin kahvilassa Helsingin Kluuvikadulla – tismalleen samaisessa osoitteessa alkoi koko Fazerin tarina 17. syyskuuta, 131 vuotta sitten, kun Karl Fazer perusti paikalle konditorian.

Tiesitkö sinä jo nämä faktat suomalaisten suosikkisuklaasta?

Ystävällinen teko poiki menestysreseptin

Fazerilla aloitettiin suklaan valmistus vuonna 1894 – samana vuonna, kuin perustaja Karl meni naimisiin. Ikonisen Fazerin Sinisen taru alkoi kuitenkin ystävänpalveluksesta, jonka takana oli Karlin poika, Sven Fazer.

Svenin liiketuttavan vävy sairasti vakavaa silmäsairautta, mutta suhteidensa avulla Sven sai tämän silmäsairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle ja vävy parani. Kiitoksena ystävänsä palveuksesta, liiketuttava lahjoitti Svenille hallussaan olleen sveitsiläisen maitosuklaareseptin.

Fazerin Sinistä valmistetaan yhä tänä päivänä tuosta samaisesta reseptistä ja alkuperäistä paperille kirjoitettua ohjetta säilytetään turvassa kassakaapissa. 

10 faktaa Fazerin Sinisestä

  1. Fazerin Sininen -väri on rekisteröity tavaramerkki.
  2. Pakkauksessa on alusta asti ollut Karl Fazerin nimikirjoitus.
  3. Suklaan makuprofiili syntyy suomalaisesta maidosta ja ecuadorilaisesta arriba-kaakaosta.
  4. Perinteinen maku on vaihtoehdoista kaikkein suosituin, mutta maustetuista versioista eniten myydään kokonaisia hasselpähkinöitä sisältävää levyä.
  5. Kaudesta riippuen valmistuksessa on 15–18 erimakuista suklaalevyä (erikoismakuja tehdään myös maakohtaisesti).
  6. Yhden 200 gramman suklaalevyn valmistamiseen tarvitaan kolme lasillista maitoa. Vuosittain tuoretta maitoa kuluu 20 miljoonaa litraa.
  7. Tunnissa valmistuu noin 12 500 suklaalevyä, vuosittain 13 miljoonaa.
  8. Suklaalevyt valmistetaan Vantaan Fazerilassa. Toukokuussa yritys ilmoitti suunnittelevansa uutta makeistehdasta Lahteen.
  9. Suurin osa suklaalevyistä myydään Suomessa, mutta Sininen on erityisen suosittua myös Ruotsissa, Baltian maissa sekä Aasiassa.
  10. Sinisen tunnettu mainossävel Sininen hetki syntyi 1970-luvulla Martti Pohjalaisen kynästä, joka sai idean auton ratissa ajaessaan Helsingin Lauttasaaressa.

Katso myös: Tiedätkö, miten Tupla-patukka avataan oikein?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!