Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tiesitkö? Näin Fazerin Sinisen resepti päätyi Suomeen – yllättävät faktat satavuotiaasta suklaasta

2:24img
KATSO MYÖS: Kunnon retropläjäys! Muistatko vielä nämä karkit ja suklaat menneiltä vuosikymmeniltä?
Julkaistu 10.09.2022 17:27

Emmi Niiniaho

Fazer sai käsiinsä sveitsiläisen maitosuklaan reseptin kiitoksena ystävänpalveluksesta.

Suomalaiset ovat popsineet Fazerin Sininen -suklaata jo sadan vuoden ajan: kaikille tuttu sinikääreinen suklaalevy lanseerattiin vuonna 1922.

Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola listasi yrityksen lehdistötilaisuudessa yllättäviäkin faktoja suklaalevyn historiasta ja valmistuksesta.

Tilaisuus järjestettiin elokuun lopussa Fazerin kahvilassa Helsingin Kluuvikadulla – tismalleen samaisessa osoitteessa alkoi koko Fazerin tarina 17. syyskuuta, 131 vuotta sitten, kun Karl Fazer perusti paikalle konditorian.

Tiesitkö sinä jo nämä faktat suomalaisten suosikkisuklaasta?

Lue myös: Syksyn uutuuskarkeissa on selvä trendi – mukana taatusti mielipiteitä jakava suklaa

Ystävällinen teko poiki menestysreseptin

Fazerilla aloitettiin suklaan valmistus vuonna 1894 – samana vuonna, kuin perustaja Karl meni naimisiin. Ikonisen Fazerin Sinisen taru alkoi kuitenkin ystävänpalveluksesta, jonka takana oli Karlin poika, Sven Fazer.

Svenin liiketuttavan vävy sairasti vakavaa silmäsairautta, mutta suhteidensa avulla Sven sai tämän silmäsairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle ja vävy parani. Kiitoksena ystävänsä palveuksesta, liiketuttava lahjoitti Svenille hallussaan olleen sveitsiläisen maitosuklaareseptin.

Fazerin Sinistä valmistetaan yhä tänä päivänä tuosta samaisesta reseptistä ja alkuperäistä paperille kirjoitettua ohjetta säilytetään turvassa kassakaapissa. 

10 faktaa Fazerin Sinisestä

  1. Fazerin Sininen -väri on rekisteröity tavaramerkki.
  2. Pakkauksessa on alusta asti ollut Karl Fazerin nimikirjoitus.
  3. Suklaan makuprofiili syntyy suomalaisesta maidosta ja ecuadorilaisesta arriba-kaakaosta.
  4. Perinteinen maku on vaihtoehdoista kaikkein suosituin, mutta maustetuista versioista eniten myydään kokonaisia hasselpähkinöitä sisältävää levyä.
  5. Kaudesta riippuen valmistuksessa on 15–18 erimakuista suklaalevyä (erikoismakuja tehdään myös maakohtaisesti).
  6. Yhden 200 gramman suklaalevyn valmistamiseen tarvitaan kolme lasillista maitoa. Vuosittain tuoretta maitoa kuluu 20 miljoonaa litraa.
  7. Tunnissa valmistuu noin 12 500 suklaalevyä, vuosittain 13 miljoonaa.
  8. Suklaalevyt valmistetaan Vantaan Fazerilassa. Toukokuussa yritys ilmoitti suunnittelevansa uutta makeistehdasta Lahteen.
  9. Suurin osa suklaalevyistä myydään Suomessa, mutta Sininen on erityisen suosittua myös Ruotsissa, Baltian maissa sekä Aasiassa.
  10. Sinisen tunnettu mainossävel Sininen hetki syntyi 1970-luvulla Martti Pohjalaisen kynästä, joka sai idean auton ratissa ajaessaan Helsingin Lauttasaaressa.

Lue myös: Toblerone-suklaan logoon on piilotettu yllättävä asia – faktat suosikkisuklaasta ja niksi paloitteluun

Lue myös: Tässä ovat Suomen suosituimmat irtokarkit – makeistukkuri yllättyi kuullessaan asiakkaan karkkitilauksen syyn: "Bänks-juhliin, kun oli ukostaan eroon päässyt"

Katso myös: Tiedätkö, miten Tupla-patukka avataan oikein?

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Oletko huomannut, että Tupla-patukan pakkauksen keskeltä löytyy sen oikea avaamiskohta? Katso videolta, miten patukka avataan oikein.

Tuoreimmat aiheesta

Suklaa