Tiesitkö tätä "kettukarkeista"? Fazerin todellinen seniorimakeinen vaihtoi nimeään selkeästä syystä
Fazerin vanhin edelleen myynnissä oleva tuote on 125-vuotias Fazer Pihlaja. Tunnetko sinä jo kettukarkkien mielenkiintoisen historian?
Videolla: Testaa joulun hauskin seurapeli, tortturuletti!
Kettukarkkinakin tunnettu Pihlaja on Fazerin vanhin edelleen valmistuksessa oleva makeinen. Sitä on tehty lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1885 asti. Ainoastaan sota-aikana kun sokeria ei ollut saatavilla, sen valmistuksessa oli tuotantokatkoksia.
Kettukarkit tehtiin ennen aidoista pihlajanmarjoista
Karl Fazer toi pihlajanmarjoja sisältäneen reseptin ilmeisesti opiskelukaupungistaan Pietarista, mistä oli kotoisin myös hänen ensimmäinen marmeladimestarinsa. Alunperin reseptissä käytettiin aitoja pihlajanmarjoja ja tuotteen nimi olikin ensin Pihlajanmarja-makeinen. Sotien jälkeen reseptin marjat korvattiin aromilla, ja vuonna 1982 makeisen nimi lyhentyi nykyiseen muotoonsa.
Pihlaja-makeisten käärettä on aina koristanut kettu, ja siksi karamelli kulkee kansan suussa myös nimellä kettukarkki. Kettuaiheisen kuvituksen inspiraationa on ollut kansansadun katkera repolainen, joka ei ylettynyt puunoksilla roikkuneisiin pihlajanmarjoihin ja leimasi ne siksi happamiksi.
Historiansa aikana Fazer on tehnyt yhteistyötä suomalaisten taiteilijoiden kanssa, muun muassa Olga Gummerus-Ehrströmin kanssa, joka suunnitteli Fazerille erilaisia etikettejä ja makeispakkauksia 1900-luvun alkupuolella.
Lähde: Fazer
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"