Suomen parhaaksi grillaajaksi valittu ruokabloggaaja Viivi Laube-Pohto antaa Makuja.fi:n lukijoille hyviä vinkkejä jo alkanutta grillikautta varten.
Grillauksen Suomen mestari, Kätevän emännän käsikirja -nimistä ruokablogia pitävä ja juuri grillausaiheisen ruokakirjan julkaissut Viivi Laube-Pohto vakuuttaa, että grillaaminen soveltuu ruuanlaittomenetelmänä mainiosti myös herkullisten jälkiruokien valmistamiseen.
Hedelmät sopivat mainiosti grilliin
Kaikista helpoimmin ja nopeimmin grillissä valmistuvat jälkiruoaksi erilaiset hedelmät.
– Grillattujen hedelmien kanssa voi tarjota esimerkiksi jäätelöä, maustettua kerma-, jugurtti- tai rahkavaahtoa, Laube-Pohto kertoo.
Laube-Pohto grillaa mielellään nektariineja ja persikoita fetan kanssa suolaisena lisäkkeenä tarjoiltavaksi, mutta ne maistuvat myös jälkiruokana.
– Ensin hedelmä halkaistaan, kivi otetaan pois, pintaan laitetaan vähän öljyä ja sitten vain grilliin, hän opastaa.
Myös banaaneista tulee grillissä herkullisia. Niitä voi Laube-Pohdon mukaan grillata joko kokonaisina kuorineen tai tehdä kuoreen viilto, sujauttaa viiltoon pari suklaapalaa, kääriä folioon ja työntää pakettina grilliin.
Lisäksi grillata voi vaikka ananasta tai viikunaa.
Grillijälkiruoka x 2 à la Viivi Laube-Pohto
Nämä kaksi herkullista grillissä valmistettavaa jälkiruokaa löytyvät Laube-Pohdon tuoreesta keittokirjasta Grillimestari – Suuri grillauskirja.
Grillatut ananakset rommi-mascarpone vaahdolla
Ainekset:
1 dl kookoshiutaleita
1 ananas
1 dl ruokosokeria
Vaahto:
200 g mascarponea
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl tummaa rommia
2 tl kardemummaa
2 rkl muscovadosokeria
1. Vatkaa kerma ja mascarpone vaahdoksi, lisää muut aineet ja vatkaa vielä sekaisin.
2. Lämmitä grilli 200 asteeseen suoralle lämmölle. Paahda kookoshiutaleita grillipellin päällä grillissä niitä sekoitellen 5-7 minuuttia, kunnes kookos on saanut kauniin paahtuneen värin.
3. Kuori ja leikkaa ananas renkaiksi. Jos ananaksen keskusta on kovin puinen, poista se. Grillaa kuumalla grillillä, suoralla lämmöllä 3-4 minuuttia per puoli. Ripottele grillauksen aikana pinnalle ruokosokeria.
4. Kun ananakset ovat saaneet hyvää grillipintaa, nosta ne lautaselle. Pursota mascarponevaahto ananaksille ja ripottele päälle paahdettu kookos. Nauti!
Suklaakuppikakut neljälle
Ainekset:
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
0,75 dl kaakaojauhetta
1 tl suolaa
2 kananmunaa
1 dl kermaa
0,75 dl rypsiöljyä
1. Lämmitä grilli 200 asteeseen epäsuoralle lämmölle. Sekoita kuivat aineet keskenään ja muut aineet erikseen yhteen. Yhdistä aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jaa neljään annosvuokaan.
2. Grillaa epäsuoralla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kakut ovat kokonaan paistuneet. Anna jäähtyä hieman ja nauti!
VINKKI: Nämä kuppikakut sopivat vaikkapa retkellä tehtäviksi, koska voit tehdä ne grillillä jopa kertakäyttökahvikupeissa.
Reseptit: Viivi Laube-Pohto: Grillimestari – Suuri grillauskirja, Readme.fi, 2017
***
8:00