Haluatko välttää flunssan? Syö näitä ruokia
Vastustuskyvystä huolehtiminen on koko vuoden projekti, jonka sato kerätään nyt. Voit silti parantaa vielä asemiasi huolehtimalla vitamiinipitoisesta ruokavaliosta.
Harvardin julkaiseman tutkimuksen mukaan flunssaa välttelevän kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti A-, B6-, C- ja E-vitamiinien sekä sinkin, seleenin ja raudan saantiin. Kun syöt terveellisesti, värikkäästi ja monipuolisesti, vitamiinien ja suoja-aineiden saanti on riittävää.
Ruokavalion lisäksi Harvardin tutkijat kehottavat pitämään huolta elintavoista ylipäätään – tupakoimattomuus, liikunnan harrastaminen, riittävä uni, painonhallinta, verenpaineen seuraaminen ja alkoholin käyttö kohtuudella näkyvät kaikki vastustuskyvyssä, mikä auttaa selviytymään helpommalla flunssakaudesta.
Mikäli haluat parantaa asemiasi pöpöjä vastaan, lastaa lautasellesi esimerkiksi näitä ruokia.
Värikkäät kasvikset
Jos mielit saada monipuolisesti vitamiineja ja hivenaineita, valitse heviosaston valikoimasta erityisesti voimakkaan värisiä ja eri värisiä kasviksia.
Hyvä nyrkkisääntö on syödä viittä väriä päivässä. Kasvikset kannattaa myös nauttia raakana, sillä kypsentäminen vähentää niiden vitamiinipitoisuuksia.
Kaali
Kaali on paitsi edullinen ja laihduttajan mieleen, se on myös todella terveellinen erityisesti raakana syötynä. Kaali sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä muun muassa polyfenoleja, jotka auttavat huolehtimaan verisuonista.
Marjat
Tiesitkö, että mukillisessa hillaa on yhtä paljon C-vitamiinia kuin ämpärillisessä appelsiineja?
Erityisesti herukat, ruusunmarjat ja hillat sisältävät paljon C-vitamiinia, minkä lisäksi marjat sisältävät muun muassa sinkkiä, rautaa ja magnesiumia. Niitä kannattaa lisätä reippaasti puuron päälle tai murskata vaikkapa smoothien joukkoon.
Chili
Chili on tulista, minkä vuoksi se helpottaa jo alkanutta flunssaa irrottamalla limaa. Lisäksi siinä on runsaasti C-vitamiinia.
Hunaja
Hunaja on luonnon oma yskänlääke, sillä se irrottaa limaa ja auttaa poistamaan tulehduksia. Valitse juoksevan hunajan sijaan paksua, kokkareista hunajaa ja nauti sellaisenaan tai liota lämpimään veteen.
Inkivääri
Inkivääri helpottaa kipua ja poistaa tulehdusta, minkä lisäksi se auttaa myös irrottamaan limaa. Inkivääriä on pitkään hyödynnetty kansanlääkinnässä sen moninaisten vaikutusten vuoksi – sen uskotaan muun muassa helpottavan nivelreumaa, viilentävän ihoa ja edistävän ruoansulatusjärjestelmän toimintaa.
Osittainen lähde: Harvard University
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku