Hanski kaatoi kahviinsa yli kaksi viikkoa "vanhaa" rasvatonta maitoa ja yllättyi
Parasta ennen -päiväykset ovat vain ohjenuoria, kuten suurin osa jo tietää. Mutta voiko yli kaksi viikkoa parasta ennen -päivämäärän yli selvinnyttä rasvatonta maitoa vielä todella juoda?
MTV Uutiset Lifestylen tuottaja Hannakaisa Taskinen, ystävien kesken Hanski, käyttää kotonaan rasvatonta maitoa lähinnä kahvin joukossa. Koska maitoa kuluu vain loraus päivässä, ehtii sen parasta ennen -päivä usein umpeutua, ennen kuin tölkki kokonaan tyhjenee.
Tämä ei Hanskia kuitenkaan hätkäytä, sillä toimittajalla on käytössään "pettämätön testi": maito on vielä sopivaa juotavaksi, ellei se muutu kokkareiseksi tai saostu epäilyttävällä tavalla kahvin seassa.
Tällä kertaa maitotölkin sisällön juomakelpoisuus sai kuitenkin mietteliääksi: maidon parasta ennen -päiväys oli mennyt umpeen jo 11.9. Silti maito maistui kahvin seassa aivan hyvältä, eikä muuttunut kokkareiseksi.
Voiko näin vanha rasvaton maito muka oikeasti olla vielä juomakelpoista? Kysyimme asiaa maitovalmistajilta.
Lue myös: Ethän tee näin kahville? Asiantuntija tyrmää monen suomalaisen käyttämän kikan: "Ei kannata"
Näin maito voi säilyä parasta ennen -päiväyksen jälkeen
Sekä Valion että Arlan mukaan maito säilyy oikeissa olosuhteissa hyvänä vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.
Arlan uusien tuotteiden kehittämisestä vastaava Päivi Kankkunen muistuttaa, että maidon juotavuuden voi aina selvittää aistinvaraisesti. Kun maitoa tutkii silmämääräisesti sekä maistamalla ja haistamalla, havaitsee, poikkeaako se normaalista.
– Maito voi säilyä jopa viikonkin parasta ennen -päiväyksen yli. On harvinaisempaa, että se säilyisi sitä kauemmin. Maidon säilyvyyteen vaikuttaa etenkin säilytyslämpötila.
Kankkusen mukaan pästoroidun maidon säilyvyys on parantunut vuosien saatossa maidon laadun parantuessa tiloilla ja kylmäketjun ja valmistustekniikoiden kehittyessä. Nykyisin pastöroituja maitoja säilytetään kuudessa celsiusasteessa, kun vielä vuosisadan alussa sälytyslämpötila oli kahdeksan celsiusastetta, mikä vaikutti merkittävästi maidon säilyvyyteen. Säilyttämällä maitoa vielä kylmemmässä se säilyy pidempään.
Valion tuotekehityspäällikkö Päivi Joen mukaan pastöroitu maito on yleensä käyttökelpoista avaamattomassa pakkauksessa muutamia päiviä, ehkä viikonkin, parasta ennen -päivämäärän jälkeen, jos maitoa on säilytetty riittävän kylmässä.
– Parasta ennen -merkintä ei takaa maidon säilyvyyttä purkin avaamisen jälkeen, koska avattuun pakkaukseen voi päästä mikrobeja, jotka voivat pilata tuotteen. Myös tuotteen mahdollinen seisotus huoneenlämmössä säilytysaikana, sekä kylmäkatkosten aika ja lukumäärä nopeuttavat mahdollista pilaantumista.
Onko "kahvitesti" hyvä mittari maidon juomakelpoisuuteen?
Voiko Hanskin "kahvitestiin" sitten luottaa – eli jos maito ei tuoksu pahalta ja muutu kokkareiseksi kahvin seassa, niin se todella voi olla vielä juotavaa kahden viikon jälkeenkin?
– Kahvitesti on melko hyvä testi. Kahvi on hapanta, ja jos maito ei ole kunnossa, se kokkaroituu kahvissa, Arlan Päivi Kankkunen toteaa.
Valion Päivi Joen mukaan maidon hiutaleiden tai kokkareiden olemassaolon voi tarkistaa myös toisella tavalla.
– Tämä selviää esimerkiksi lorauttamalla hiukan maitoa tiskialtaaseen. Tämän jälkeen maitoa voi haistaa. Jos maito tuoksuu raikkaalta eikä hiutaleita tai kokkareita näy, maitoa voi käyttää. Pilaantuneen maidon happaman hajun huomaa kyllä. Samoin maistaessa huomaa pahan hapantuneen maun.
Joki vahvistaa, että myös kahvitesti kertoo alkaneesta pilaantumisesta.
– Kaadettaessa maitoa kahviin, maito saostuu, jos se on alkanut pilaantua.
Katso myös: Halpa vs. kallis -testissä kaupan fetajuustot
Juttu on julkaistu alun perin lokakuussa 2022.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa