Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ethän tee näin kahville? Asiantuntija tyrmää monen suomalaisen käyttämän kikan: "Ei kannata"

1:01imgKATSO MYÖS VIDEO: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä
Julkaistu 05.08.2022 07:09

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kallis kahvi saa monet pohtimaan erilaisia säästökeinoja kahvin hankinnassa ja valmistuksessa. Kannattaako kahvihävikkiä vähentää lämmittämällä juomaa uudelleen? Kysyimme asiantuntijalta.

Elintarvikkeiden hintojen nousu vaikuttaa monen suomalaisen arkeen ja näkyy lompakoissa. Heinäkuussa uutisoitiin, että ruoan kallistumisen taustalla on monia syitä

Myös suomalaisten rakastaman kahvin maailmanmarkkinahinta on ollut kovassa nousussa. Raakakahvin kerrottiin keväällä maksavan jopa kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten, ja nousu heijastuu myös kuluttajahintoihin. Kahvin hintaa on nostanut erityisesti Brasilian, maailman suurimman kahvintuottajamaan, kahvintuotanto-olosuhteet.

Yli kuusi euroa maksava kahvipaketti saa monet pohtimaan tapoja säästää juoman hankinta- ja valmistuskustannuksissa. Kahvikannuun tai -kuppiin unohtunutta jäähtynyttä sumppia ei tee näillä hinnoilla mieli heittää viemäriin, vaan kiusaus kahvin uudelleenlämmittämiseen saattaa olla suuri.

Kahvin lämmittäminen mikrossa: Onko se fiksua?

Onko siitä mitään haittaa, jos kahvia mikrottaa tai lämmittää muulla tavalla uudelleen? Kysyimme Pauligin kahviasiantuntijalta, barista Jori Korhoselta.

– Ei niin kannata kyllä tehdä, Korhonen toteaa yksiselitteisesti.

Kahvi ei periaatteessa viilentyessään mene miksikään ja Korhonen muistuttaakin vanhasta ”kylmä kahvi kaunistaa” -sanonnasta. Jos kahvin sen sijaan lämmittää uudelleen, alkaa sen koostumus muuttua.

– Jos kahvin saisi lämmitettyä niin, että siitä ei haihtuisi mitään, niin homma olisi ihan ok. Mutta kun lämmität kahvi, niin siitä haihtuu vettä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kahvijuoma vahvistuu. Se on Korhosen mukaan periaatteessa ihan hyvä juttu, mutta juoman maun se valitettavasti pilaa.

– Juoman kofeiinipitoisuus nousee. Tavallaan positiivinen juttu sekin, mutta kofeiini on karvasta ja tekee kahvista kitkerää. Se kofeiini on oikeastaan se ykkösvihollinen.

Älä lämmitä jäähtynyttä kahvia, vaan jäähdytä entisestään!

Jos kahvi nyt sitten on päässyt jäähtymään kannuun tai kuppiin, onko mitään enää tehtävissä? Kahviasiantuntija Korhonen muistuttaa, että vaikka kahvin lämmittämistä ei voi suositella, voi juomaa ilman muuta viilentää.

– Ihan ykkösvinkki näin kesällä: jos kahvia jää yli, niin itse tekisin jääpaloja, jotka voi seuraavana päivänä sekoittaa vaikka maitoon. Näin saa jäälatten tyylisen juoman.

Kahvi sopii mainiosti myös ruoanlaittoon. Juomaa voi hyödyntää esimerkiksi marinadeissa ja syksyn tullen sieniruoissa, joissa pieni tilkka kahvia korostaa umamin makua.

"Tapojen orjina keitetään usein pannullinen kahvia"

Paras tapa estää kahvihävikkiä on Korhosen mukaan kuitenkin se, että miettii etukäteen, kuinka paljon kahvia keittää.

– Tapojen orjina keitetään usein pannullinen kahvia, vaikka on vain kaksi ihmistä sitä juomassa.

On hyvä muistaa, että kahvin keittäminen ei kauaa kestää, jos sitä haluaa lisää. Kahvia ei juhlissakaan kannata keittää varmuuden vuoksi pannukaupalla seisomaan.

– En usko, että kukaan pahastuu, jos joutuu viisi minuuttia odottamaan tuoretta kahvia, versus että saisi sitä kaksi tuntia seissyttä.

Aina jos keittää isomman määrän kahvia, kannattaa se siirtää suoraan termoskannuun tai -pulloon. Termoskannussa kahvi ei Korhosen mukaan pilaannu, mutta on toki myös termarista kiinni, miten pitkään juoma pysyy siellä lämpimänä.

Lue myös: Suomen paras suodatinkahvi 2022 on valittu – oletko maistanut?

Katso myös: Miten kahvia tulisi oikeasti maistella? Kahviasiantuntija Jori kertoo

3:53imgKahviasiantuntijan vinkit kahvin maisteluun.

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi