Kahvin laatu on vain yksi tekijä siinä, miltä kahvi lopulta kahvikupposessamme maistuu. Osaan tekijöistä voi vaikuttaa itse ja varmistaa, että kahvi säilyy mahdollisimman aromikkaana.
Kahvinautintoon vaikuttavat monet eri seikat kahvinlaadusta kahvikuppiin ja siihen, missä itse säilytät kahvia kotona.
– Happi on kahvin pahin vihollinen, Arvid Nordquist Finlandin maajohtaja Cecilia Mérus toteaa yrityksen lehdistötilaisuudessa.
Omilla toimillaan voi siis myös vaikuttaa kahvin aromien säilymiseen. Vaikka siitä voidaan kiistellä, kuuluuko kahvia säilyttää jääkaapissa vai ei, on yksi paikka, missä sitä ei missään nimessä kannata säilyttää.
Lue myös: Harva tietää, miten kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin – "Jos vähänkään enemmän juo..."
Viileä, mutta hajuton säilytyspaikka
Kahvi sisältää eteerisiä öljyjä ja heti kun pakkauksen avaa, nämä öljyt alkavat hapettua ja pikkuhiljaa maku heikkenee. Kahvi säilyy parhaiten pakattuna muovipakkaukseensa, joten se kannattaa myös pitää siinä ja huolehtia, että pakkauksen saa suljettua avaamisenkin jälkeen ilmatiiviisti.
Asiantuntijan mukaan kahvia ei kannattaisi säilyttää ainakaan lieden läheisyydessä.MTV Uutiset
Cecilia Mérus toteaa yrityksen tiedotteessa, että kahvi säilyy parhaiten viileässä.
"Jos juot kahvia vain harvoin, voit säilyttää tiiviisti suljettua kahvipakettia jääkaapissa. Näin se säilyy pidempään tuoreena. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos säilytät avattua kahvipakettia yli viikon, silloin se kannattaa säilyttää jääkaapissa", Pauligilta on aiemmin kerrottu.
– Kahvin säilyttämisestä jääkaapissa voi olla pientä etua, mutta vain siinä tapauksessa, että se ei joudu kosketuksiin voimakkaiden hajujen, kuten homejuuston ja sipulin kanssa. Huonoin mahdollinen kahvipurkin säilytyspaikka on lieden lähellä, Mérus sanoo.
Lue myös: Keitätkö sinäkin nyt kahvia näin? Suomalaisten rutiineissa yksi selkeä muutos
Muista oikeat mittasuhteet ja puhdas vesi
Kahvin makuun vaikuttavat luonnollisesti myös oikeat mittasuhteet ja käytetyn veden laatu.
Esimerkiksi kesämökin kaivovedestä keitetty kahvi maistuu taatusti erilaiselta, kuin kotona hanavedestä keitetyt sumpit. Joka tapauksessa kannattaa huolehtia, että kahvinkeittoon käytetty vesi on aina raikasta, puhdasta ja kylmää.
Kahvikannulla ei kannata kaataa vettä keittimeen.Shutterstock
Likaista ja rasvaista kahvipannua ei kannata käyttää veden kaatamiseen vaan valita siihen oma, puhdas astia.
Lopputuloksen kannalta kannattaa muistaa myös kahvin oikea annostelu: seitsemän grammaa kahvijauhetta 1,25 desilitraa vettä kohden.
Lusikoimalla keittimeen hieman enemmän puruja saat vahvemman kahvin sijaan karvaampaa kahvia. Jos mielesi tekee siis vahvempaa kupillista, valitse tummapaahtoisempaa laatua.
Lue myös: Hanski kaatoi kahviinsa yli kaksi viikkoa "vanhaa" rasvatonta maitoa ja yllättyi
Kahvikupillisen maku koostuu monen eri aistin summasta
Elintarviketieteiden tohtorikoulutettava Maija Greis puhui Arvid Nordquistin tilaisuudessa kahvinautinnon moniaistisuudesta.
Siihen, millaisena koemme kahvin flavorin (englanniksi flavour), vaikuttavat juoman ulkonäkö, haju, maku, kemotunto sekä rakenne.
Kemotunnolla tarkoitetaan kemiallisten yhdisteiden aikaansaamaa tuntoaistimusta. Tällaisia ovat esimerkiksi tanniinit, polte ja viilentävyys.
Sillä on väliä, millaisesta kupista kahvisi ryystät.Shutterstock
Greis viittasi puheessaan tutkimuksiin, joiden tulosten mukaan muun muassa kahvikupin väri ja kupin pintarakenne vaikuttivat siihen, kuinka makeana, kuumana tai karvaana juojat pitivät kahvia.
Myös musiikilla on tutkittu olevan vaikutuksia kahvin makuun.
Greis kehottaakin pohtimaan, millaisessa ympäristössä ja tilanteessa kahvi maistuu juuri omasta mielestä parhaalta.
Lue myös: Asiantuntijalta rahaa säästävä kahvivinkki – ei kannata heittää hukkaan!
Paahtimomestari paljastaa: Näin syntyy kuppi hyvää kahvia sydämen kera
Katso myös: Voiko mökille talven yli jäänyttä kahvia vielä juoda?
0:58Voiko mökille talveksi jätettyä kahvia vielä käyttää, vaikka sen parasta ennen -päivämäärä olisi jo ylittynyt? Näin vastaa Marttojen Emmi Tuovinen.