Harvinaisen väärinymmärretty arkiruoka – Sadun niksillä et enää ikinä mokaa klassikkokeittoa: "Taivaallista"

KERTAKÄYTTÖ Kesäkeitto Satu Koivisto
Kesäkeitto jakaa mielipiteet, mutta sopalle kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus. Satu Koivisto

Arkiruokahitti-juttusarjassamme nostetaan esiin MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen parhaita nopeita sekä helppoja ruokaohjeita. Nyt kokataan juhannusviikon kunniaksi parasta kesäkeittoa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen arkiruokahitti-juttusarjassa nostetaan esiin suomalaisten suosikkiohjeita Maikkarin reseptiarkistosta. Reseptien joukosta löytyy niin kotikeittiön klassikoita kuin uusia hittejäkin. Ota testiin esimerkiksi tämä Kari Aihisen nakkikeitto, Hans Välimäen kesäinen mansikka-halloumisalaatti, nopeasti valmistuva Inan kolmen ainesosan pasta, tai Henri Alénin mahtava uunilohi.

Tällä kertaa kokataan juhannusviikkoon mainiosti sopivaa kesäruokaa, legendaarista kesäkeittoa. Anna tälle Sadun keitto-ohjeelle mahdollisuus, vaikka et normaalisti pidä kesäkeitosta.

Parhaan kesäkeiton salaisuus: Unohda maidossa keittäminen

Ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivisto julkaisi kesällä 2020 blogissaan perinteisen kesäkeiton ohjeen, ja paljasti samalla omat tärppinsä mielipiteitä jakavaan kesäherkkuun.

– Kesäkeitto on harvinaisen väärinymmärretty ruokaparka. Harva ruokalaji taitaa jakaa mielipiteitä yhtä voimakkaasti! Jos kuulut kesäkeittoskeptikoihin, anna tälle reseptille mahdollisuus. Tuoreista kasviksista taiten tehty soppa on taivaallista ja sopii moneen tilanteeseen, Satu kirjoittaa.

Makoisan kesäkeiton valmistamiseen tarvitaan uuden sadon raaka-aineita, kuten varhaisperunaa ja kukkakaalia. Perunalajikkeeksi Satu suosittelee annabellea. Monet keittävät kesäkeitossaan kasviksia maidossa, mutta se ei välttämättä ole paras tapa. Satu suosittelee kokeilemaan toista niksiä: keitä kasvikset vedessä ja lisää lopuksi keittoon kermaa.

Sadun kesäkeitossa on myös yksi salainen ainesosa, joka sekin saattaa jakaa mielipiteitä: sinihomejuusto. Satu nappasi idean kuopiolaisesta Musta Lammas -ravintolasta muutama vuosi sitten. 

– Söimme siellä pitkän kaavan mukaan. Yksi ruokalajeista oli kesäkeitto, jonka liemeen oli lisätty Peltolan Blue -sinihomejuustoa. Taivaallista! Niinpä itsekin murustan sitä nykyisin joukkoon kokonaisen paketillisen.

Lopuksi Satu viimeistelee kesäkeittonsa vielä esimerkiksi lehtipersiljalla. Lue lisää vinkkejä Sadun blogista.

Katso myös: Näin varhaisperunat kuuluu keittää

Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä? 1:43
Katso vinkit pottujen keittämiseen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!