Hillamarkkinat ovat vasta tulossa Ranuan hillapitäjään pohjoisessa viikon kuluttua, mutta marjat ja marjastajat ovat siirtyneet pohjoisemmaksi.
– Kyllä tänne marjaa saadaan, tuolla Sodankylän korkeudella on vielä täysi tohina päällä korpisoilla, kertoo marjatohtori Reijo Sääskilahti.
Ranualla hillakausi kesti kaksi viikkoa.
– Olihan tämä harvinainen hillavuosi, tämän vuosituhannen heikoin ehdottomasti. Viimeksi vuonna 1985 on ollut näin vähän marjaa, kertoo Sääskilahti.
Syyt heikkoon marjatilanteeseen ovat selvät. Toukokuussa oli kuumaa ja kuivaa, mutta pölyttäjiä ei ollut vielä liikkeellä. Puolentoista kuukauden kuiva jakso sisälsi myös hallaöitä ja raekuuroja.
– Kaikki nämä vaikuttivat siihen, että nyt on hillaa vähän. Venäläiset ja ukrainalaiset marjastajat siirtyivät pohjoisen korpiin hillasoille tai etelämmäs mustikkaa keräämään, tietää Sääskilahti.
Kova hinta ja kysyntä
Ranuan torin hillakojuilla käy kuitenkin kauppa. Reijon tiskille tulee ostajajoukko Pohjois-Pohjanmaalta. Mukana on myös Terttu Repo, joka on kymmenet vuodet poiminut itse hillaa satoja kiloja. Nyt hän on siirtynyt ostomarjaan.
– Ei enää jaksa poimia, mutta hillaa on saatava! Lähdimme Haapavedeltä asti tänne hillakaupoille, kertoo Repo.
Hän huomaa, että hinta on tavallista kovempi huonon sadon vuoksi. Virallinen kilohinta on 24 euroa, mutta vakiasiakkaille ja tukkuostajille hinta on neuvottelukysymys.
– Toiset reissaavat ja rälläävät, minä ostan hillaa! Sitä on saatava, maksoi mitä maksoi, tuumii Terttu Repo.
Kysynnän ja tarjonnan laki määrittelee hillankin hinnan.
– Hinta alkaa nyt kakkosella joka paikassa. Liikutaan kahdenkympin- kahdenkymmenen viiden euron kilohinnoissa, jopa kolmea kymppiä pyydetään, tietää Sääskilahti.
Mustikka pientä
Hillan lisäksi helteistä ja kuivuudesta on kärsinyt mustikka. Sitä on pohjoisessa nyt vähän ja marja on pientä. Entä puolukka – joko siitä tiedetään?
– Sekin jäänee keskinkertaiselle tasolle, ei hyvää satoa ole tulossa, arvioi marjatohtori.
Pieni metsäretki kertoo, että mättäiltä löytyy vain hillanlehtiä ja mustikanvarpuja, sen sijaan juolukkaa ja variksenmarjaa on runsaasti.
– Niitä pitäisikin ruveta hyödyntämään, kun niiden terveysvaikutukset jo tunnetaan, innostaa marjatohtori.
Toistaiseksi kansa kaipaa hillaa, mustikkaa ja puolukkaa. Ja kun viikon päästä Ranualla vietetään Hillamarkkinoita, siellä on tunnelma kohdillaan kuten aina.
– Kyllä sinne hillaa saadaan, se on varmaa! lupaa Sääskilahti.