Toiset ihmiset rakastavat kahvia, toiset taas siemailevat mieluummin teetä. Se, kumpaan ryhmään kuulut, ei välttämättä ole täysin makuasia. Tuoreen tutkimuksen mukaan geeneillä saattaa olla tämän asian suhteen suuri rooli.
Tutkimusta varten analysoitiin yli 400 000 iältään 37–73-vuotiaan brittiläisen geneettisiä tietoja. Tutkimustulokset esiteltiin Scientific Reports -julkaisussa.
Videolla näytetään, miten kahvi päätyy kuppiisi. Artikkeli jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmisen perimästä riippuu paljon, miten voimakkaana hän kahvin sisältämän karvaan yhdisteen, alkaloidin, maistaa. Toisin kuin voisi luulla, karvauden selvimmin maistaneet henkilöt eivät suinkaan vältelleet kahvia – päinvastoin.
Juomista voi nauttia geeneistä huolimatta
Tutkimuksessa kävi ilmi, että karvauden voimakkaasti maistavat henkilöt eivät ainoastaan ole mieltyneet kahviin – he ovat sen suurkuluttajia. Kyseisen geenin omaavien henkilöiden todettiin kuluttavan kahvia jopa yli neljä kupillista päivässä.
– Saatat kuvitella, että karvaalle maulle herkät ihmiset joisivat vähemmän kahvia, mutta tutkimuksemme osoittavat päinvastaista. Kahviin mieltyneet ihmiset ovat oppineet yhdistämään karvauden positiivisiin asioihin, kuten kahvin piristävään vaikutukseen, Northwestin yliopiston lääketieteellisen koulun apulaisprofessori Marilyn Cornelisin selittää syitä karvauden ja kahvin yhteyttä.
Ihmiset, jotka puolestaan aistivat propyylitourasin, PROP:n selvimmin, valitsevat mieluummin kuppiinsa teetä. Kyseisten geenivariantin omaavien henkilöiden todettiin juovan teetä keskimäärin viisi kupillista päivässä.
Tutkija Daniel Liang-Dar Hwangin mukaan geenit eivät kuitenkaan määrittele loppuelämääsi, vaan sinun on mahdollista oppia nauttimaan erilaisista karvauksista riippumatta siitä, mitä geeniä kannat.
Lähde: Health, Scientific Reports