Mustana, kiitos! Tässäkö todellinen syy, miksi niin moni rakastaa juoda kahvinsa ilman maitoa ja sokeria?
Sokerin ja maidon jättäminen pois kahvista saattaa "olla geeneissä"!
Video yllä: Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt!
Sillä, että rakastat kahvia mustana, ei välttämättä ole varsinaista tekemistä juoman maun kanssa. Northwesternin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että maun sijaan mustan kahvin pariin ihmisiä houkutteli kofeiini, kertoo Food&Wine-julkaisu.
Tämä saa nauttimaan mustasta kahvista
Uudessa selvityksessä eroteltiin mustaa kahvia rakastavat henkilöt niistä, jotka lisäävät kahviinsa sokeria, maitoa tai muuta.
– Havaitsimme, että ne kahvinjuojat, joilla on nopeampaan kofeiiniaineenvaihduntaan liittyvä geeni, suosivat katkeraa, mustaa kahvia, kofeiinitutkija Marilyn Cornelis kuvaa.
– Sama geenimuunnos löytyi ihmisistä, jotka pitävät enemmän teestä ilman makeutusaineita, ja ihmisistä, jotka pitävät katkerasta tummasta suklaasta miedomman maitosuklaan sijaan.
Tummassa suklaassa on hieman kofeiinia; lisäksi se sisältää myös piristävästi vaikuttavaa teobromiinia.
Mustan kahvin juojat herkkiä kofeiinini vaikutuksille
Cornelis uskoo, että mustan kahvin maun sijaan ihmisiin vetoaa todellisuudessa juoman kofeiini; he yhdistävät kitkerän maun kofeiiniin vaikutuksiin, kertoo CNN.
– Kun ihminen ajattelee kofeiinia, hän ajattelee kitkerää makua, joten hän nauttii myös tummasta suklaasta. On mahdollista, että tällaiset ihmiset ovat vain hyvin herkkiä kofeiinin vaikutuksille ja he ovat oppineet tämän käytösmallin myös muihin kitkeriin ruokiin liittyen.
Tutkimus julkaistiin Nature Scientific Reports -julkaisussa.
Miksi osa ihmisistä voi juoda paljon kahvia?
Kahvin juomisesta on löydetty monia terveysetuja. Tutkimuksen mukaan terveydelle parempi ratkaisu on esimerkiksi juoda 4 kupillista suotatinkahvia kuin jättää kahvi kokonaan juomatta! Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kahvin juominen parantaa suolistosyöpään sairastuneen ennustetta.
Cornelis on aiemmissa tutkimuksissaan havainnut "kahvigeenin" vaikuttavan esimerkiksi siihen, montako kahvikupillista ihminen nauttii päivässä.
– Geenin ansiosta kofeiini hajoaa ihmisen aineenvaihdunnassa nopeammin, jolloin sen stimuloiva vaikutus katoaa nopeammin. Silloin kahvia täytyy juoda lisää. Tämä voisi selittää, miksi osalle ihmisistä sopii paljon suuremman kahvimäärän nauttiminen verrattuna johonkuhun toiseen, joka voisi tulla [samasta määrästä] hermostuneeksi tai hyvin ahdistuneeksi.
Lue myös: Miksi kahvin juominen aiheuttaa kakkahädän? Mahdollinen syy selvisi – eikä se liity kofeiiniin
Katso myös: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Voiko ruokalusikkaa käyttää kahvin annosteluun? Tässä totuus kahvimyyteistä:
Lähteet: Edition.cnn.com,Foodandwine.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku