Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

"Ihmiset saattavat ajatella, että kunhan ruoka näyttää ja maistuu hyvältä" – mitä valmistautuminen maailman arvostetuimpiin kokkikisoihin oikeasti vaatii?

7:16img
Julkaistu 28.10.2019 20:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kokki Mikko Kaukonen edustaa Suomea maailman arvostetuimmissa kokkikisoissa, Bocuse d'Orissa. Kaukonen vieraili maanantaina Huomenta Suomessa kertomassa, mitä kilpailuun valmistautuminen vaatii. Oman näkemyksensä aiheesta kertoi myös karsintojen lehdistötuomaristoon kuulunut, Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja Teresa Välimäki. 

Suomen 15. edustaja maailman vaativimpaan kokkikilpailuun Bocuse d’Oriin valittiin lauantaina Messukeskuksessa Ruoka & Viini -messuilla järjestetyissä karsinnoissa. Voittajaksi neljän kovan kokin joukosta selviytyi Food Camp Finlandin Mikko Kaukonen.

Kaukonen vieraili maanantaina Huomenta Suomessa ja kertoi, mitä kokkikilpailuihin valmistautuminen vaatii. Bocuse d’Or -kilpailuihin valittu kokki sitoutuu harjoittelemaan Euroopan-karsintoja ja loppukilpailua varten täysipäiväisesti noin vuoden ajan. Euroopan karsinnat pidetään kesäkuussa 2020 Tallinnassa ja loppukilpailut Ranskan Lyonissa tammikuussa 2021.

– Valmistautuminen alkaa nyt. Alamme kasaamaan tiimiä taustalle ja suunnittelemaan hyvissä ajoin vatia, koska se on aika iso projekti. Kilpailut on jo puolen vuoden päästä. Harjoittelu alkaa tammi-helmikuun vaihteessa. Tallinnan kisojen raaka-aineet saamme varmaan joulukuussa, Kaukonen kertoi Huomenta Suomessa.

Kaukonen kertoo, että kilpailussa valmistetaan yksi lautasannos, joka voi olla esimerkiksi kasvis- tai vegaaniruoka. Tämän lisäksi kisassa loihditaan lihavati. Pelkkä hyvännäköinen ja -makuinen ruoka ei kuitenkaan kilpailuissa riittä. 

– Ihmiset saattavat ajatella, että kunhan ruoka näyttää ja maistuu hyvältä, mutta kilpailuissa on hirveästi erilaisia kriteereitä. Tietyt raaka-aineet ovat määrättyjä, pitää olla oikeat kypsyydet ja käsitellä raaka-aineita oikein, lehdistötuomaristoon kuulunut ruokatoimittaja Teresa Välimäki kertoo. 

Kaukonen kuitenkin uskoo voittaneensa karsinnat erityisesti ruokansa hyvän maun ansiosta.

– Maku on se kaikkein tärkein kuitenkin. 

Miten Suomi aikoo päihittää Bocuse d'Or -kisoissa muut Pohjoismaat? Kuinka paljon budjetilla ja sponsoreilla on vaikutusta kisan lopputulokseen? Katso videolta Mikko Kaukosen ja Teresa Välimäen haastattelu.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka