Kokki Mikko Kaukonen edustaa Suomea maailman arvostetuimmissa kokkikisoissa, Bocuse d'Orissa. Kaukonen vieraili maanantaina Huomenta Suomessa kertomassa, mitä kilpailuun valmistautuminen vaatii. Oman näkemyksensä aiheesta kertoi myös karsintojen lehdistötuomaristoon kuulunut, Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja Teresa Välimäki.
Suomen 15. edustaja maailman vaativimpaan kokkikilpailuun Bocuse d’Oriin valittiin lauantaina Messukeskuksessa Ruoka & Viini -messuilla järjestetyissä karsinnoissa. Voittajaksi neljän kovan kokin joukosta selviytyi Food Camp Finlandin Mikko Kaukonen.
Kaukonen vieraili maanantaina Huomenta Suomessa ja kertoi, mitä kokkikilpailuihin valmistautuminen vaatii. Bocuse d’Or -kilpailuihin valittu kokki sitoutuu harjoittelemaan Euroopan-karsintoja ja loppukilpailua varten täysipäiväisesti noin vuoden ajan. Euroopan karsinnat pidetään kesäkuussa 2020 Tallinnassa ja loppukilpailut Ranskan Lyonissa tammikuussa 2021.
– Valmistautuminen alkaa nyt. Alamme kasaamaan tiimiä taustalle ja suunnittelemaan hyvissä ajoin vatia, koska se on aika iso projekti. Kilpailut on jo puolen vuoden päästä. Harjoittelu alkaa tammi-helmikuun vaihteessa. Tallinnan kisojen raaka-aineet saamme varmaan joulukuussa, Kaukonen kertoi Huomenta Suomessa.
Kaukonen kertoo, että kilpailussa valmistetaan yksi lautasannos, joka voi olla esimerkiksi kasvis- tai vegaaniruoka. Tämän lisäksi kisassa loihditaan lihavati. Pelkkä hyvännäköinen ja -makuinen ruoka ei kuitenkaan kilpailuissa riittä.
– Ihmiset saattavat ajatella, että kunhan ruoka näyttää ja maistuu hyvältä, mutta kilpailuissa on hirveästi erilaisia kriteereitä. Tietyt raaka-aineet ovat määrättyjä, pitää olla oikeat kypsyydet ja käsitellä raaka-aineita oikein, lehdistötuomaristoon kuulunut ruokatoimittaja Teresa Välimäki kertoo.
Kaukonen kuitenkin uskoo voittaneensa karsinnat erityisesti ruokansa hyvän maun ansiosta.
– Maku on se kaikkein tärkein kuitenkin.
Miten Suomi aikoo päihittää Bocuse d'Or -kisoissa muut Pohjoismaat? Kuinka paljon budjetilla ja sponsoreilla on vaikutusta kisan lopputulokseen? Katso videolta Mikko Kaukosen ja Teresa Välimäen haastattelu.