Maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse d’Orin finaali järjestetään Lyonissa 26.–27.9. Suomea edustava Mikko Kaukonen tavoittelee palkintosijaa viimeiseen saakka.
Maailman vaativimman ja arvostetuimman kokkikilpailun, Bocuse d'Orin finaalihetki on viimein käsillä. Koronatilanteen takia kilpailuja jouduttiin siirtämään pariin otteeseen, mutta nyt eri maat pääsevät vihdoin ottamaan mittaa toisistaan keittiöissä työskennellen. Kisat järjestetään tuttuun tapaan gastronomian paaviksikin kutsutun Paul Bocusen kotikaupungissa, Ranskan Lyonissa.
Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.
Suomen kisavuoro on maanantaina 27.9. Suomi aikoo menestyä hiotuilla annoksilla ja visuaalisella teemalla, joka nostaa satokauden kulun ja pohjoiset raaka-aineet keskiöön.
– Visuaalisuus on teknisten taitojen ja maun lisäksi kokkikilpailujen ytimessä. Tällä tasolla kilpailtaessa kaiken täytyy osua kohdalleen. Visuaalinen teema sitoo koko suorituksen yhteen annoksista suunnittelijoiden luomiin tarjoiluvateihin ja menukorttiin saakka, taustoittaa Eero Vottonen, Suomen tuomari ja Bocuse d’Or Team Finlandin presidentti.
Ennennäkemätön tehtävä: Take away -ruokaa laatikoineen päivineen
Tänä vuonna Bocuse d'Or -finaalissa nähdään ennennäkemätön tehtävä, sillä kisoissa maiden tehtävänä on tehdä viimeaikojen teemaan sopien take away -ruokaa. Toinen tehtävistä on siis kolmen ruokalajin take away -ateria 14:lle. Pakollisena raaka-aineena jokaisessa ruokalajissa on kirsikkatomaatti. Lisäksi annosten kylkeen piti suunnitella ja rakentaa myös take away -laatikko, johon ruoat voi pakata.
Suomen joukkueen take away -laatikoiden perustana on Iittalan Vakka-laatikko, josta suunnittelija ja pakkausten asiantuntija Heidi Uppa on työstänyt toimivan take away-kokonaisuuden kylmä- ja lämminelementteineen. Toinen kilpailutehtävä esitellään tuomaristolle uniikilla ja teemaa toistavalla suurella tarjoiluvadilla, jonka on suunnitellut ja toteuttanut suunnittelija Laura Meriluoto.
– Materiaalina tuli olla jotain sellaista, joka on omalle maalle ominainen. Lisäksi bokseissa on selkeät mitat, mitä ne eivät saa ylittää. Boksien pitää olla kasattavissa päällekäin, eivätkä ne saa olla muovipohjaista materiaalia. Hyvin trendikkäästi mennään näinkin vanhakantaisissa kisoissa, Vottonen kertoo.
Vottosen mukaan haasteena on se, että take away -laatikossa tarjoillaan sekä kylmä alkuruoka, lämmin ruoka että jälkiruoka. Miten siis saada toimimaan yhdessä laatikossa eri lämpötilan vaativat annokset?
– Ei nämä nyt ehkä ihan sellaiset ole, mitkä voisi Wolt-kuskeille antaa mukaan, Vottonen nauraa.
Toisessa kilpailutehtävässä valmistetaan naudan lavan osasta (blade) ja kasviksista 14 annosta, jotka esitellään tuomaristolle Bocuse d’Or -kilpailujen tunnusmerkillä, näyttävällä kilpailusuoritusta varten muotoillulla tarjoiluvadilla. Aikaa koko kilpailusuoritukseen on 5 tuntia ja 30 minuuttia.
Tavoitteena palkintosija
Suomi kuuluu vuodesta toiseen kilpailujen kärkimaihin, mutta palkintosija on vielä saavuttamatta. Mikko Kaukonen kertoi aiemmin keväällä, että tavoitteena on nousta tänä vuonna palkintosijoille.
– Bocuse d’Or -kilpailuihin osallistuminen on ollut pitkään ammatillinen unelmani, ja Suomen ensimmäinen palkintosija on henkilökohtainen tavoitteeni. Samalla näen sen jatkumona kaikille aiemmin kilpailleille Suomen joukkueille ja pitkäjänteiselle Bocuse d’Or -työlle. Suomen kilpailusuoritusten taso on ollut jo pitkään voittaja-ainesta, ja olemme jääneet palkintosijoista hyvin niukasti. Tähtäämme nyt tuon eron kiinni kuromiseen, Kaukonen totesi keväällä.
Kaukosen kilpailuparina on Anni Peräkylä ja kaksikkoa valmentaa Heikki Liekola.
Suomi kilpailee Bocuse d’Or -finaalissa maanantaina 27.9. Kilpailusuoritus alkaa Suomen aikaa klo 10.18, take away -tehtävä valmistuu klo 15.13 ja tarjoiluvati esitellään tuomaristolle klo 15.48. Palkintojenjako alkaa illalla.