Maailman arvostetuimmissa kokkikilpailuissa ollaan ajan hermoilla, kun Bocuse d'Or -mittelössä kokataan ensimmäistä kertaa ikinä take away -ruokaa.
Mikko Kaukonen ja Anni Peräkylä, Suomen Bocuse d’Or -joukkueen kilpailupari sekä valmentaja Heikki Liekola selvittivät tiensä Euroopan karsintojen kautta maailmanlaajuiseen finaaliin. Syyskuisessa finaalissa kohtaa 24 maata, jotka ovat kokanneet tiensä Ranskan Lyoniin noin 120 maan joukosta.
Lue myös: Suomi viides kokkien Bocuse d'Or -mittelössä – useat maat sortuivat pääruoassa kikkailuun: "Ei ollut lopputuloksen kannalta mitään hyötyä"
Vuoden 2021 kilpailussa testataan pandemia-ajan hittiä: Take away -ruokaa
Ranskalaisen keittotaidon perinteeseen nojaavassa kilpailussa kilpaillaan nyt todellakin uuden edessä, kun toinen tehtävistä on kolmen ruokalajin take away -ateria 14:lle. Pakollisena raaka-aineena jokaisessa ruokalajissa on kirsikkatomaatti.
– Koko gastronominen maailma on ollut kuluneen vuoden aikana uuden edessä ja kokit pakotettuja mahdottomassa tilanteessa keksimään ammattinsa uudelleen. Tämä näkyy muun muassa monenlaisten take away -konseptien kehittämisessä. Bocuse d’Or -kilpailut todella näyttävät muuntautumiskykynsä tässä tehtävässä, kommentoi Suomen kilpailujoukkueen johtaja ja mentori, Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti Eero Vottonen.
Suomea edustavan Mikko Kaukosen mielestä on hienoa, että kilpailussa nähdään erilaisia tehtäviä kuin mihin on totuttu.
– Täysin uudenlainen tehtävänanto asettaa joukkueita samalle viivalle ja tasa-arvoistaa kilpailua, kun kaikkien on aloitettava kehitystyö nollasta. Näen tämän isona mahdollisuutena, Kaukonen kertoo.
Toisessa kilpailutehtävässä valmistetaan naudan lavan osasta (blade) ja kasviksista 14 annosta, jotka esitellään tuomaristolle Bocuse d’Or -kilpailujen tunnusmerkillä, näyttävällä kilpailusuoritusta varten muotoillulla tarjoiluvadilla. Aikaa koko kilpailusuoritukseen on 5 tuntia ja 30 minuuttia.
Tavoitteena palkintosija
Bocuse d’Or -kilpailuissa maailman gastronominen kärki kilpailee ruoanlaittokoitoksessa, jossa mitataan muun muassa teknisiä taitoja, makua, visuaalisuutta, stressinsietokykyä sekä joukkueen yhteistyötä. Suomi kuuluu vuodesta toiseen kilpailujen kärkimaihin, mutta palkintosija on vielä saavuttamatta. Mikko Kaukosen tavoitteena on nousta palkintosijoille.
– Bocuse d’Or -kilpailuihin osallistuminen on ollut pitkään ammatillinen unelmani, ja Suomen ensimmäinen palkintosija on henkilökohtainen tavoitteeni. Samalla näen sen jatkumona kaikille aiemmin kilpailleille Suomen joukkueille ja pitkäjänteiselle Bocuse d’Or -työlle. Suomen kilpailusuoritusten taso on ollut jo pitkään voittaja-ainesta, ja olemme jääneet palkintosijoista hyvin niukasti. Tähtäämme nyt tuon eron kiinni kuromiseen, Kaukonen sanoo.
Suomen paras sijoitus tähän mennessä on neljäs. Sen on saavuttanut Suomea edustanut keittiömestari, edesmennyt Matti Jämsén sekä Ismo Sipeläinen.
Mikä Bocuse d'Or?
Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.
Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Vuonna 2020 Euroopan-karsinnat oli määrä pitää Tallinnassa kesäkuun aikana, mutta koronan vuoksi ne siirtyivät syksyyn. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, mutta 2021 finaali siirtyi syyskuulle.