Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Jääkaapistasi löytyy "suoranainen kansallisaarre" – nyt ylistetään kotimaista suosikkia

Jääkaappi vihannekset kurkku tomaatti salaatti
Kotimainen kurkku on "kansallisaarre".Shutterstock
Julkaistu 26.01.2025 17:34

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kurkku on valittu Vuoden HeViksi 2025. Kauppapuutarhaliitto kutsuukin tätä suosikkivihannesta suoranaiseksi kansallisaarteeksi. 

Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla tammikuun lopussa vietettävästä sipuliviikosta. Sipulin lisäksi yksi suosituimmista kasviksistamme on kurkku.

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt kurkun Vuoden HeViksi 2025.

Lue myös: Syötkö salaattia, tomaattia ja kurkkua? Hanna Partanen varoittaa ravitsemusmokasta

"Suoranainen kansallisaarre"

Kurkkua viljellään Suomessa vuosittain jopa 50 miljoonaa kiloa. Suuri osa suomalaisista mainitsee sen suosikkivihanneksekseen ja myös kauppaketjut ovat kertoneet kurkun olevan yksi ostoskoriin useimmin valituista tuotteista.

Keskiverto suomalainen syö kurkkua vuodessa noin 12 kiloa, mikä tarkoittaa noin 35 kurkkua.  Valtaosa kurkuista syödään kotimaisina. 

– Suomalainen kurkku on suoranainen kansallisaarre. Viljelymenetelmän mukaan valitut kestävät lajikkeet ja tehokkaat tuotantotavat mahdollistavat maailmanennätyssadot kasvihuoneista, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas tiedotteessa

Trendikäs kurkkusalaatti

Kauppapuutarhaliitto muistuttaa, että kurkku on viime aikoina ollut oleellinen raaka-aine monissa sosiaalisen median trendiresepteissä. MTV Uutisissakin testattiin suursuosion saavuttanutta ravistettavaa kurkkusalaattia. 

Tämä uudenlainen trendilisuke innosti Islannissa niin, että paikallisesti kärsittiin kurkun toimitusvaikeuksista. 

Katso video: Testasimme suursuosion saaneen kurkkusalaatin

1:36imgKurkkusalaatin idea on simppeli: kokonainen kurkku viipaloidaan mandoliinin avulla kannelliseen purkkiin, loput ainekset heitetään sekaan ja sitten vain ravistetaan salaatti valmiiksi.

Lue myös: Kaikki tekevät nyt tätä kurkkusalaattia! Ruokatoimittaja kertoo, onko se oikeasti hyvää

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset