Näin kurkun säilyvyys paranee jopa kolminkertaiseksi
Moni ihmettelee kurkun käärimistä muoviin, kertoo Kauppapuutarhaliitto. Muovikalvon käytölle on kuitenkin olemassa perusteltu syy.
Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla tällä viikolla vietettävästä valtakunnallisesta kurkkuviikosta. Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Kirsi Sahrman-Hauhiakertoi myös niksin kurkun maun parantamiseen.
Kurkku on tomaatin ohella Suomen suosituimpia vihanneksia, ja jokainen suomalainen popsiikin vuosittain keskimäärin 30 kurkkua, mikä tarkoittaa noin yhdeksää kiloa.
– Valtaosa kurkuista syödään kotimaisina. Kurkun kotimaisuusaste on erittäin korkea, jopa 96 prosenttia. Kotimaisen kurkun maku ja tuoreus ovat ylivoimaisia verrattuna tuontikurkkuun, Kauppapuutarhaliitto kertoo tiedotteessaan.
Valtakunnallista kurkkuviikkoa vietetään 18.–24.3. Vaikka vihreä klassikkovihannes on sesongissa koko vuoden, on sitä Kauppapuutarhaliiton mkaan oivallista juhlistaa erityisesti juuri nyt alkukeväästä.
Miksi kurkku kääritään muoviin?
Kauppapuutarhaliiton mukaan moni kritisoi kurkun pakkaamista muovikalvoon, mutta pakkauksella on erittäin tärkeä tehtävä.
– Jo noin 1–2 prosentin kurkkuhävikin lisääntyminen kuormittaa ympäristöä enemmän kuin muovin valmistus, liitosta muistutetaan.
Moni ei ehkä muista, että kurkun muovikalvo oli vielä vuosikymmen sitten paljon paksumpaa. Muovikalvoa on vuosien varrella ohennettu ja muovia kuluukin jopa 40 prosenttia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.
Kauppapuutarhaliitosta muistutetaan, että turhaan tuotettu ja roskiin heitetty ruoka aiheuttaa huomattavasti suuremmat ilmasto- ja rehevöittävät vaikutukset, kuin pakkausten tuotanto ja jätehuolto.
– Tärkeintä on siis tuotteen säilyminen ketjussa kulutukseen saakka. Kurkun säilyvyys paranee kaksin-kolminkertaiseksi muovikalvon avulla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku