Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Näin kurkun säilyvyys paranee jopa kolminkertaiseksi

1:40img
KATSO MYÖS VIDEO: Superhyvä marinadi kurkulle – testaa helppo ohje!
Julkaistu 18.03.2024 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Moni ihmettelee kurkun käärimistä muoviin, kertoo Kauppapuutarhaliitto. Muovikalvon käytölle on kuitenkin olemassa perusteltu syy. 

Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla tällä viikolla vietettävästä valtakunnallisesta kurkkuviikosta. Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Kirsi Sahrman-Hauhia kertoi myös niksin kurkun maun parantamiseen

Kurkku on tomaatin ohella Suomen suosituimpia vihanneksia, ja jokainen suomalainen popsiikin vuosittain keskimäärin 30 kurkkua, mikä tarkoittaa noin yhdeksää kiloa. 

– Valtaosa kurkuista syödään kotimaisina. Kurkun kotimaisuusaste on erittäin korkea, jopa 96 prosenttia. Kotimaisen kurkun maku ja tuoreus ovat ylivoimaisia verrattuna tuontikurkkuun, Kauppapuutarhaliitto kertoo tiedotteessaan. 

Lue myös: Asiantuntijan niksi: Kurkusta paljon paremman makuista helposti!

Valtakunnallista kurkkuviikkoa vietetään 18.–24.3. Vaikka vihreä klassikkovihannes on sesongissa koko vuoden, on sitä Kauppapuutarhaliiton mkaan oivallista juhlistaa erityisesti juuri nyt alkukeväästä.

Miksi kurkku kääritään muoviin?

Kauppapuutarhaliiton mukaan moni kritisoi kurkun pakkaamista muovikalvoon, mutta pakkauksella on erittäin tärkeä tehtävä. 

– Jo noin 1–2 prosentin kurkkuhävikin lisääntyminen kuormittaa ympäristöä enemmän kuin muovin valmistus, liitosta muistutetaan.

Moni ei ehkä muista, että kurkun muovikalvo oli vielä vuosikymmen sitten paljon paksumpaa. Muovikalvoa on vuosien varrella ohennettu ja muovia kuluukin jopa 40 prosenttia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Kauppapuutarhaliitosta muistutetaan, että turhaan tuotettu ja roskiin heitetty ruoka aiheuttaa huomattavasti suuremmat ilmasto- ja rehevöittävät vaikutukset, kuin pakkausten tuotanto ja jätehuolto. 

– Tärkeintä on siis tuotteen säilyminen ketjussa kulutukseen saakka. Kurkun säilyvyys paranee kaksin-kolminkertaiseksi muovikalvon avulla. 

Lue myös: Pitääkö kurkkua kuoria vai ei? 5 faktaa suomalaisten suosikkivihanneksesta

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset