Jauha paskaa - ukrainalaista pääsiäisleipää
Purskautin pitkäperjantain aamukahvit suustani näkiessäni Facebookissa artikkelin paskasta, ukrainalaisesta pääsiäisleivästä. Kaksi tämän hetken ajankohtaisinta aihetta kimpassa. Etsin välittömästi käsiini paskan leivontaohjeen. Ehkäpä sen kautta ymmärtäisi ukrainalaisia ihan hitusen enemmän. Ja kyllähän mukana on väistämättä paljon tirsk-meininkiä. Päähän alkoi virrata josjonkinlaista kielikuvaa paskan haukkaamisesta, jauhamisesta, luomisesta ja mausta suussa. :)
Itse leipä on mielenkiintoinen makean ja suolaisen ilmava välimalli, josta voi rakentaa juhlavan jälkiruoan tai kahvipöydän kruunun koristelemalla pinnan sokerikuorrutuksella ja nompparelleilla tai muotoilla taikinasta palmikoita päälle. Itse tein turhan karun mallin.
VINKKI!Maista toki taikinaa ja säädä suola ja makeus omaa makuaistia helliväksi. Saat parhaan paskan maun suuhusi.
Paska - ukrainalainen pääsiäisleipä
Esitaikina:
30 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
0,5 dl lämmintä vettä
0,5 dl sokeria
3,75 dl lämmintä maitoa
5 dl vehnäjauhoja
Taikina:
3 kananmunaa, vatkattuna
0,5 dl sokeria
1 dl pehmeää voita
0,5-1 luomusitruunan kuori raastettuna
10-12 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 rkl vettä
1 rkl sulaa voita
Tee esitaikina. Anna hiivan liueta veteen. Liuota sillä välin sokeri lämpimään maitoon. Sekoita yhteen hiivaseoksen kanssa. Laita mukaan 5 dl jauhoja ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Peittele ja annan kohota lämpimässä 2 h, kunnes esitaikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Sekoita esitaikinaan 3 kananmunaa, sokeri, voi, suola ja sitruunankuori. Ala lisätä vehnäjauhoja desi kerrallaan, kunnes saat pehmeän, mutta kimmoisan taikinan (koostumus on mittoja tärkeämpää). Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä 10 min. Laita taikina voideltuun suureen kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota lämpimässä 2 h. Iske tämän jälkeen taikinasta ilmat pihalle ja anna kohota vielä 30 min.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita taikina suureen, voideltuun, pyöreään (perinne) ja uuninkestävään vuokaan. Anna taas kohota 45 min. Sekoita yhteen kananmuna ja 1 rkl vettä ja voitele sillä leivän pinta ennen uuniin laittamista. Paista uunissa 45 min tai kunnes pinta on kauniin ruskea (itsellä meni hitusen yli). Voitele vielä pinta kevyesti voisulalla. Haukkaa paskaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku