Paska on Itä-Euroopan maissa suosittu pääsiäisen juhlaleivonnainen. Suomalaisittain hauskasta nimestään huolimatta kyseessä on herkullinen leipä.
Muun muassa Ukrainassa ja muissa Itä-Euroopan maissa suositun paska-pääsiäisleivän nimi kutittelee väkisinkin suomalaisia huumorihermoja. Mitä pääsiäisherkku paska oikeastaan on, ja miten sitä leivotaan?
Paska on juhlaleivonnainen
Paska-leipä on noussut puheenaiheeksi muun muassa suositulla The Kitchn -ruokasivustolla, jossa ruokatoimittaja Kristina Vänni esittelee leivonnaista ja antaa vinkit sen valmistukseen.
Paska-leipää tarjoillaan perinteisesti pääsiäisenä monissa Itä-Euroopan maissa, kuten Ukrainassa, Armeniassa ja Romaniassa.
– Leipä viedään usein kirkkoon siunattavaksi pääsiäisaamuna erityisessä korissa muiden ruokien kanssa. Jumalanpalveluksen jälkeen ruoat nautitaan perheen kesken, Kristina Vänni kertoo The Kitchn-sivustolla leivän taustoista.
Paska-leipä leivotaan useimmiten pyöreään vuokaan ja viimeistellään koristeellisella punotulla elementillä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi palmikkokuviota leivän reunoilla tai sitten leivän päälle muotoiltua ristiä. Paska-leipä voi olla tavanomaista, hiukan makeahkoa pehmeää leipää, tai sitten sen joukkoon voidaan ujuttaa esimerkiksi kuivattuja hedelmiä.
– Paska-leipä voidellaan tyypillisesti kananmunalla ennen paistoa, jotta se saa kullanruskean värin. Leivonnainen on pääsiäispöydän upea keskipiste.
Näin paska-leipä tarjoillaan
Paska-leipä voidaan myös kuorruttaa kulitsan tavoin.Shutterstock
Paska-leipä voidaan syödä sellaisenaan, mutta se tarjoillaan usein hrudka-munajuuston tai makeutetun tuorejuustolevitteen kera. Kristina Vänni suosittelee kokeilemaan myös voileipien tekemistä paska-leivästä.
The Spurce Eats -ruokasivuston mukaan ukrainalainen pääsiäisleipä paska tarkoittaa pääsiäistä. Kyseessä on hieman makea leipä. Ukrainalaisilla on myös toinen makea leipä, joka tunnetaan nimellä babka. Se muistuttaa myös venäläistä leivonnaista, kulitsaa.
Paska-leipä muistuttaa myös hieman kulitsaa, joka puolestaan on ortodoksien pääsiäisperinteisiin kuuluva pääsiäispulla.
Paska-leivästä on aiemmin kirjoittanut myös MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolla Sivumaku-blogia pyörittänyt Jani Kinnunen.
– Purskautin pitkäperjantain aamukahvit suustani nähdessäni Facebookissa artikkelin paskasta, ukrainalaisesta pääsiäisleivästä. Kaksi tämän hetken ajankohtaisinta aihetta kimpassa. Etsin välittömästi käsiini paska-leivän leivontaohjeen. Ehkäpä sen kautta ymmärtäisi ukrainalaisia ihan hitusen enemmän, Kinnunen kirjoitti vuonna 2014, jolloin uutisotsikoissa käsiteltiin Ukrainan vallankumousta sekä Krimin miehitystä.
Kokeile kotona: Paska – ukrainalainen pääsiäisleipä
Tämä paska-leivän resepti on Sivumaku-ruokablogin Jani Kinnusen käsialaa. Alkuperäinen ohje on peräisin Allrecipes-sivustolta. Ainesmäärä on puolitettu, joten tällä ohjeella tulee matalampi leipä.
Esitaikina:
30 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
0,5 dl lämmintä vettä
0,5 dl sokeria
3,75 dl lämmintä maitoa
5 dl vehnäjauhoja
Taikina
3 kananmunaa, vatkattuna
0,5 dl sokeria
100 g pehmeää voita
0,5–1 luomusitruunan kuori raastettuna
10–12 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
1 kananmuna
1 rkl vettä
Lopuksi:
1 rkl sulaa voita
Tee esitaikina. Anna hiivan liueta veteen. Liuota sillä välin sokeri lämpimään maitoon. Sekoita yhteen hiivaseoksen kanssa. Laita mukaan 5 dl jauhoja ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Peittele ja annan kohota lämpimässä 2 h, kunnes esitaikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Sekoita esitaikinaan 3 kananmunaa, sokeri, voi, suola ja sitruunankuori. Ala lisätä vehnäjauhoja desi kerrallaan, kunnes saat pehmeän, mutta kimmoisan taikinan (koostumus on mittoja tärkeämpää). Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä 10 min. Laita taikina voideltuun suureen kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota lämpimässä 2 h. Iske tämän jälkeen taikinasta ilmat pihalle ja anna kohota vielä 30 min.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita taikina suureen, voideltuun, pyöreään (perinne) ja uuninkestävään vuokaan. Anna taas kohota 45 min. Sekoita yhteen kananmuna ja 1 rkl vettä ja voitele sillä leivän pinta ennen uuniin laittamista. Paista uunissa 45 min tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Voitele vielä pinta kevyesti voisulalla.
Lue myös: Borssikeitto onkin ukrainalaista ruokaa – ravintola-alan vetoomuksessa kannustetaan nyt kokkaamaan myös Kievin kanaa: "Pienilläkin symbolisilla eleillä on merkitystä"
Videolla: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?
0:33Kurkkaa nerokas leipäkikka!
Lähteet: The Kitchn, Allrecipes, The Spruce Eats
Artikkelia muokattu 11.4.2022 klo 16.55: Lisätty tietoa muista Itä-Euroopan tunnetuista pääsiäisleivonnaisista.