Uudet ravitsemussuositukset on nyt virallisesti julkaistu.
Ruokavirasto on julkaissut tänään uudet kansalliset ravitsemussuositukset. Ne ovat jo etukäteen herättäneet mekkalaa medioiden uutisoinnin pohjalta. Huomiota on saanut erityisesti lihansyönnin rajoittaminen ja kasvissyönnin lisääminen suosituksissa.
Lue myös: Kasviksia jopa 800 grammaa päivässä? Mikael Fogelholm sanoo suoraan: "Ihan utopistista"
Alkoholia ei suositella
Yksi muutos on, että alkoholia ei suositella käytettäväksi, koska sille ei ole voitu asettaa turvallisen käytön rajaa. Aiemmissa ravitsemussuosituksissa oli annettu alkoholille suositeltavat päivittäiset enimmäisannosmäärät.
Jos alkoholia kuitenkin käytetään, määrän tulee olla mahdollisimman pieni. Aiemmissa suosituksissa runsasta kertajuomista suositeltiin vältettäväksi, eikä alkoholia suositeltu nautittavan päivittäin.
Lapsille, nuorille, raskaana oleville ja imettäville sekä ikääntyneille alkoholin käyttöä ei suositella tuoreessa julkaisussa lainkaan. Vuoden 2014 ravitsemussuosituksissa ikääntyneitä ei laskettu mukaan tähän joukkoon.
Paljon kasviksia, vähemmän lihaa
Uusien suositusten mukaan kasviksia pitäisi jatkossa syödä noin 500–800 grammaa päivässä, kun aiempi suositus oli vähintään puoli kiloa. Edelliset ravitsemissuositukset olivat vuodelta 2014.
Naudan, sian ja lampaan lihaa suositellaan nyt syötävän enintään 350 grammaa kypsennettynä lihana viikossa. Aiemmin kypsiä lihavalmisteita ja punaista lihaa ei suositeltu enempää kuin 500 grammaa viikossa.
Uusissa suosituksissa kuitenkin huomautetaan, että ympäristösyistä lihan kulutuksen olisi perusteltua olla väestötasolla huomattavasti alle terveyssyistä suositellun 350 gramman. Pitkän aikavälin tavoitteena suositellaan, että sekä siipikarjan että punaisen lihan kulutuksen pitäisi jäädä alle 350 grammaan viikossa.
Tuoreessa julkaisussa ruoka-aineita on arvioitu sekä niiden terveysvaikutusten että ympäristövaikutusten osalta. Aiemmissa suosituksissa ympäristövaikutuksia ei otettu huomioon.
Lue myös: Kuinka paljon oikeasti syöt kasviksia? Tältä näyttää puoli kiloa
Kolesterolivaroitus kahvinjuojille
Myös kofeiinin käytölle on nyt annettu rajoituksia, joita ei vuoden 2014 suosituksissa ollut. Suodattamattoman kahvin sekä muun muassa kola- ja energiajuomien käyttöä suositellaan nyt rajoitettavan.
Suodattamattoman kahvin käytön rajoittamista perustellaan sillä, että se voi suurentaa veren kolesterolipitoisuutta. Suodattamattomia kahveja ovat esimerkiksi pannukahvi, kreikkalainen ja turkkilainen kahvi sekä espressopohjaiset kahvit, kuten latte- ja cappuccinokahvit.
Lue myös: Tiesitkö? Kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin
Kofeiinin kokonaissaanniksi kaikista lähteistä suositellaan korkeintaan 400 milligrammaa päivässä. 400 milligrammaa kofeiinia vastaa noin neljää kuppia keitettyä kahvia tai kahta energiajuomashottia.
Raskaana olevien ja imettävien naisten kofeiinin saannin suositellaan olevan tästä puolet. Lasten ja nuorten turvallisen kofeiinin saannin rajaksi annetaan enintään 3 milligrammaa painokiloa kohti päivässä.
Ravitsemussuosituksissa otetaan ensimmäistä kertaa huomioon myös täysjyvän saantisuositukset. Täysjyvää suositellaan syötävän vähintään 90 grammaa päivässä.
Edellisissä ravitsemussuosituksissa kofeiinin käytön rajoituksia ei erikseen mainittu.
Kahvin kulutusta on suositusten mukaan hyvä pienentää myös ympäristösyistä. Kahvi on julkaisun mukaan yksi eniten maailmanlaajuista luonnon monimuotoisuutta heikentävistä elintarvikkeista suomalaisessa ruokavaliossa.
Ympäristön kannalta vesijohtovesi on suositusten mukaan paras juoma.
Lue myös:
Katoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavat
Syötkö salaattia, tomaattia ja kurkkua? Hanna Partanen varoittaa ravitsemusmokasta
Katso myös: Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?
10:48