Perinteisellä pyöreällä tomaatilla on lukuisia makeampia tai suurempia lajitovereita, jotka saattavat sopia paremmin tietynlaisiin resepteihin.
Tomaatti on yksi suomalaisten eniten syömistä vihanneksista – eri muodoissa sitä syödään noin 10 kiloa vuodessa per henkilö, Kauppapuutarhaliitto kirjoittaa tiedotteessaan.
Tämän suosikkivihanneksen sesonki on parhaimmillaan juuri nyt, eli on loistava aika maistella erilaisia tomaattityyppejä ja nauttia niiden lukuisista terveyshyödyistä.
Tunnetko jo esimerkiksi san marzano- tai häränsydäntomaatit?
Lue myös: Teetkö tomaateille näin? Henri Alénilta palaa pinna, jos hän huomaa tämän yksityiskohdan ruoassaan: "Minulle pahin asia"
Tomaatti on terveyspommi
Tomaatti sisältää antioksidanttia nimeltä lykopeeni, joka antaa tomaatille myös sen punaisen värin.
Lykopeeni voi vähentää riskiä sairastua syöpään sekä sydän- että verisuonitauteihin. Lisäksi lykopeeni hidastaa ihon vanhenemista ja auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyä vastaan. Parhaiten tätä ihmeainetta tomaateista irtoaa, kun ne syödään rasvan – kuten oliiviöljyn – kanssa.
Lisäksi tomaatti sisältää runsaasti kaliumia ja A-vitamiinia sekä jonkin verran myös C- ja E-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja.
Lue myös: Ethän tee näin tomaateille? Asiantuntija muistuttaa seurauksista: "Maku muuttuu pliisuksi ja rakennekin kärsii"
Erilaiset tomaattityypit eri makuihin ja ruokiin
Jos pitäydyt aina samanlaisissa tomaateissa, menetät paljon.
Kauppapuutarhaliiton tiedotteessa kerrotaan, että klassisen pyöreä tomaatti on maukas ja hapokas, kun taas kirsikka- ja helmitomaatit ovat makeampia.
Tertuissa myytävissä tomaateissa on niin ikään vähemmän happoa ja korkeampi sokeripitoisuus.
Muita myynnissä olevia tomaatteja ovat esimerkiksi pihvi-, san marzano-, luumu- ja cocktailtomaatit sekä perinnetomaatit kuten häränsydäntomaatit.
Makunsa ja kokonsa puolesta eri tomaattityypit sopivat hieman erilaisiin ruokiin.
Perinteinen pyöreä tomaatti toimii esimerkiksi salaateissa ja leivän päällä, mutta myös lämpimissä ruoissa ja kastikkeissa.
Pieniä kirsikkatomaatteja napsii mielellään ihan sellaisenaan ja ne toimivat loistavasti myös koristelussa ja salaateissa.
San Marzano -tomaatteja kannattaa puolestaan kokeilla pizzakastikkeessa ja pihvitomaatteja grillattuna.
Lue myös: Näin saat kaupan valmiista tomaattikastikkeesta paremman makuista
Lue myös: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"
Katso myös: Älä puolita kirsikkatomaatteja salaattiin!
1:37
Lähde: Kauppapuutarhaliitto