Kahviasiantuntijat: Suomalaisen suodatinkahvin riittävyydestä syytä olla huolissaan – ilmastonmuutos on todellinen uhka
Tiistaiaamuna Huomenta Suomessa keskusteltiin kahvin tuotannosta sekä sen riittävyydestä tulevaisuudessa. Katoaako kahvi maailmasta? Katso keskustelu yllä olevalta videolta.
Kahvivallankumous-kirjan kirjoittajat Petri Leppänen ja Lari Salomaa kertovat, että kahvin riittävyydestä on syytä olla huolissaan. Kahvipapua uhkaa ilmastonmuutos, ja uhka on todellinen.
– Kahvi tarvitsee oikean määrän aurinkoa, varjoa ja sadetta. Kun ilmastonmuutos lämmittää, tiloja pitää siirtää koko ajan korkeammalle. Jossain vaiheessa vuoren rinteellä tulee taas taivas vastaan, niitä voi siirtää vain tietyn määrän, muistuttaa tietokirjailija Petri Leppänen.
Kahviasiantuntija Lari Salomaan mukaan kahvia voi toki kasvattaa kasvihuoneessa vaikka Suomessa, mutta silloin se ei anna satoa – eikä ole hyvää.
Erityisesti suomalaisten suodatinkahvi uhan alla
Ilmastonmuutoksen uhan kohteena on erityisesti suomalaisten suosima hyvänmakuinen arabica-kahvi.
– Ilmastonmuutos vähentää sitä maantieteellistä pinta-alaa, mikä soveltuu arabican viljelyyn. Samaan aikaan kahvin kulutus kasvaa perinteisesti teetä juovissa maissa kuten Kiinassa, Japanissa ja Venäjällä. Kohta on kysyntää moninkertaisesti verrattuna siihen, mitä voidaan tarjota, Leppänen sanoo.
– Ollaan puhuttu, että 30 vuodessa se arabicalle soveltuva maa-ala puolittuu.
Salomaan mukaan toinen kahvilajike, robusta, ei ole yhtä herkkä kuin arabica, ja se helpompi viljellä. Robusta kestää niin kosteutta, kuumuutta kuin rajua lannoittamistakin, mutta se on kitkerä ja voimakas kahvi, jossa ei ole arabican hienostuneisuutta ja vivahteita.
Robustaa käytetään asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi espressosekoituksissa, mutta ei oikeastaan koskaan suodatinkahveissa.
Millaisissa olosuhteissa kahvia valmistetaan? Mistä eettisen kahvin tunnistaa? Katso vastaukset yllä olevalta videolta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"