Perulainen huippukokki paljastaa, kuinka perinteisestä alkuruoasta saa entistäkin maistuvamman.
Yksi perulaisen keittiön tunnetuimmista ruokalajeista on monelle meistäkin tuttu ceviche. Ceviche on limen mehun avulla raakakypsennetty kalaruoka, joka sopii erinomaisesti vaikkapa raikkaaksi alkupalaksi.
Kysyimme Suomessa vierailleelta huippukokki Diego Muñozilta, mikä on täydellisen cevichen salaisuus.
Yksinkertaisista raaka-aineista maukkaita annoksia
Perinteinen ceviche syntyy miehen mukaan viidestä raaka-aineesta; todella tuoreesta kalasta, limestä, suolasta, chilistä ja sipulista. Hän korostaa, että kaikkien raaka-aineiden tulee olla laadukkaita ja mielellään paikalliselta kalastajalta ja viljelijältä hankittuja.
– Kun raaka-aineet ovat ykkösluokkaisia, voi yksinkertaisesta asiasta syntyä jotain todella maagista. Cevichessä kaikki raaka-aineet pääsevät pääosaan.
Muñoz kertoo suosivansa ruonlaitossa yksinkertaisia raaka-aineita, joista hän loihtii aivan erityisiä annoksia.
Vivahteita erilaisten chilien avulla
Toisin kuin miedoista mauista pitävien suomalaisten, perulaisten mielestä hyvä ceviche ei ole mitään ilman kunnon tulisuutta. Chililajike Limo kuuluu ehdottomana osana tätä ruokalajia.
Muñoz kertoo itse käyttävänsä ruoanlaitossa tyypillisesti neljää erilaista chiliä, joiden avulla ruokaan saadaan vivahteita. Esimerkiksi Aji Panca -lajiketta käytetään paljon padoissa, Rocoto Red -lajiketta puolestaan erityistä tulisuutta vaativissa annoksissa.
– Ruokaelämyksessä pitää mennä tulisuuden kanssa sekä ylös että alas. Siksi on erilaisia chilejä, Muñoz toteaa.
Tulinen ruoka on maukasta, mutta se toimii miehen mukaan myös intohimon herättäjänä. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos tarkoituksena on tehdä vaikutus tyttö- tai poikaystävään.
Näin saat sitruunasta tai limestä kaikki mehut taatusti talteen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.