Kun kolme tärkeää komponenttia on kohdillaan, voi kotikeittiössäkin syntyä täydellinen marinadi.
Parhaissa marinadeissa on kolme tärkeää komponenttia, jotka ovat kaikessa yksinkertaisuudessa happo, rasva ja mausteet. Kun näiden komponenttien maut pelaavat hyvin yhteen, syntyy lopputuloksena tasapainoinen ja äärimmäisen maukas marinadi.
Marinadin kolme tärkeää komponenttia
Hapolla on tärkeä rooli lihan mureuttajana. Rasva toimii marinadissa myös kaikkien siihen lisättävien makujen pohjana.
Rasvan roolin tärkeys osana marinadia liittyy maun paranemiseen entisestään ja nesteen pysymiseen lihan sisällä. Lisäksi rasva edistää lihan ruskistumista ja estää lihaa tarttumasta grilliin tai pannuun.
Mausteiden rooli on lopullisen maun kannalta äärimmäisen olennainen. Tästä syystä mausteita valitessa kannattaa miettiä tarkkaan, millaiset maut sopivat parhaiten juuri valitun lihan seuraksi. Esimerkiksi lampaanlihalle sopivat erityisen hyvin yrtit, ja broilerin makua voi piristää juuri toivotulla tavalla vaikkapa chili.
Kaikkien aikojen paras marinadi
Hapot:
0,8 dl soijakastiketta
0,8 dl tuoretta sitruunamehua
0,6 dl worcestershiren kastiketta
Rasvat:
1,2 dl oliiviöljyä
Mausteet:
0,5–1 rkl valkosipulijauhetta
3 rkl kuivattua basilikaa
0,5–1 rkl kuivattua persiljaa
1 tl valkopippurirouhetta
0,25 tl vahvaa chilikastiketta
1 tl kuivattua valkosipulia
Sekoita soijakastike, oliiviöljy, sitruunamehu, worcestershiren kastike, valkosipulijauhe, basilika, persilja sekä pippurit tehosekoittimessa. Lisää joukkoon chilikastike ja kuivattu valkosipuli. Sekoita tehosekoittimella 30 sekunnin ajan.
Kaada marinadi lihan päälle. Sulje liha marinadeineen tiiviiseen astiaan ja säilytä astiaa maksimissaan kahdeksan tuntia ennen kypsentämistä.
Lähde: All Recipes