Meksikolaista alkuperää oleva chili con carne on monelle suomalaisellekin tuttu arkiruoka. Tällä kertaa yleensä riisin tai tortillojen välissä tarjoiltava herkku saa makunsa vahvasta kahvista.
Video: Tuttu jauhelihakastike saa lisämakua ja -väriä porkkanasta.
Lisäämällä tutun pääruoan joukkoon kahvia, saat ruokaan sekä makua että rakennetta. Kahvi mureuttaa lihan samalla, kun se vahvistaa muiden ainesosien makua. Lopputuloksena on täyteläinen lopputulos, joka maistuu taatusti kaikille – myös niille, jotka eivät kahvia rakastaisikaan.
Tämä melko villiltäkin kuulostava makuyhdistelmä todella on kokeilemisen arvoinen elämys.
Chili con carne (6 annosta)
1 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
500 g jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1–2 tl kuivattuja chilihiutaleita
1–2 tl chilijauhetta
1 tl kuminaa
1 laakerinlehti
1 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1 tlk (400g) kidneypapuja chilikastikkeessa
250 ml vastakeitettyä vahvaa kahvia
Iso kourallinen tuoretta korianteria hienonnettuna
Kuumenna öljy pannulla miedolla lämmöllä ja kypsennä siinä sipuleita noin 10 minuutin ajan. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Paista, kunnes jauheliha on ruskistunut. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, chilit, kumina, laakerinlehti ja paista noin minuutin ajan.
Lisää joukkoon tomaattipyree, tomaattimurska, pavut ja kahvi. Anna kiehua hiljalleen noin parinkymmenen minuutin ajan, kunnes osa nesteestä on haihtunut ja kastike paksuuntunut.
Poista laakerinlehti ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Lisää päälle korianterisilppu ja tarjoile riisin kera.
Lähde: Goodhousekeeping