Pian vietetään taas kansallista kalakeittopäivää! Nappaa talteen kokki Kari "Kape" Aihisen kalasoppaohje.
Tiistaina 4.2. vietetään kansallista kalakeittopäivää, jonka järjestää Pro Kala ry. Päivän tarkoituksena on innostaa suomalaiset syömään kalakeittoa – ja myös kokkaamaan sitä itse. Kalakeittopäivää vietetään nyt jo kahdeksatta kertaa.
Tänä vuonna kalakeittopäivänä päästään seuraamaan kalakeittoliveä, jossa televisiosta tuttu kokki Kape Aihinen valmistaa kalakeittoa yhdessä katsojien kanssa.
Lue myös: Kauppojen kalatiskeiltä voi paljastua nyt arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"
Savukala on annoksen juju
Aihisen kalasoppaan tulee kalaa kahdella tavalla: itse keittoon käytetään tuoretta siikaa, keiton kanssa tarjoiltavaan rouilleen puolestaan käytetään savusiikaa.
– Rouille on klassinen ranskalainen lisuke bouillabaisse-keitolle, mutta halusin yhdistää sen siikakeittoon. Näin kokonaisuudesta tulee ruokaisampi ja ateriamaisempi, ja se on täyttävämpi kuin pelkkä keitto, Aihinen sanoo kalayhdistyksen tiedotteessa.
Siian sijaan kalakeitossa voi Aihisen mukaan käyttää myös vaikka kuhaa tai kirjolohta. Raaka-aineita voi muunnella mielensä mukaan. Kapen kalasoppa on raikas, nopeasti valmistuva ja helppo.
– Jos haluaa laittaa mukaan perunaa, niin se sopii. Eikä aineksia tarvitse niin tarkkaan mitata.
Kokki kuitenkin suosittelee käyttämään ohjeessa savukalaa, joka on annoksen juju. Myös liemeen raikkautta tuova viini kannattaa pitää mukana.
Lue myös: Superhelppo ja terveellinen kirjolohiruoka – valmistuu uunissa lähes itsestään!
Kapen kalakeitto
Voit tehdä kalasopan esimerkiksi siiasta, kuhasta tai kirjolohesta.Pro Kala
500 g siikafileetä (nypitty, suomustettu/nahaton)
150 g purjoa
1 sitruunaruoho (tai yhden sitruunan kuori)
150 g valkokaalia
1 fenkoli
150 g broccolinia
2 kynttä valkosipulia
1 prk (230 g) valkoisia papuja suolaliemessä (säilyke)
3 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä / voita
mustapippuria
3 dl valkoviiniä (8 %, kuivaa/puolikuivaa)
1 l kalalientä (valmista lientä tai 3 kalaliemikuutiota + vettä)
2–3 tl suolaa (tai oman maun mukaan)
200 g tuorejuustoa (maustamaton)
Viimeistelyyn:
3 kevätsipulin vartta
1–2 rkl tuoretta basilikaa, tilliä ja perillaa hienonnettuna
yrttejä keiton koristeluun
- Leikkaa ruodoton sekä suomustettu tai nahaton kalafilee paloiksi haluttuun muotoon.
- Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi ja pese ne huolellisesti runsaassa vedessä. Valuta kuiviksi.
- Murskaa sitruunaruoho käsin tai hakkaa sen vartta veitsen tylpällä puolella. Vaihtoehtoisesti raasta yhden sitruunan kuori.
- Leikkaa kaali ja fenkoli ohuiksi suikaleiksi.
- Leikkaa broccolinit kahteen osaan.
- Hienonna valkosipuli.
- Valuta ja huuhtele pavut.
- Freesaaa leikattu purjo, sitruunaruoho, kaali, fenkoli, broccolini ja valkosipuli kattilassa öljyssä/voissa. Mausta mustapippurilla. Jos käytät sitruunankuorta, lisää se mukaan vasta loppuvaiheessa.
- Lisää joukkoon valkoviini ja keitä se kasaan pari minuuttia, tai kunnes liemestä on haihtunut noin puolet.
- Lisää valmis kalaliemi tai kalaliemikuutiot ja vesi kattilaan. Keitä hieman kasaan ja mausta liemi hyvänmakuiseksi suolalla.
- Lisää pavut kattilaan.
- Lisää tuorejuusto ja anna sen sulaa keittopohjaan.
- Lisää lopuksi kalapalat ja anna niiden kypsyä keitossa n. 2–3 minuuttia.
- Viimeistele keitto sekoittamalla joukkoon hienonnettua kevätsipulia ja yrttejä. Koristele keitto yrteillä.
Tarjoiluehdotus: Tarjoile keitto savusiika-rouillen ja rapean leivän kanssa.
Savusiika-rouille
1 valkosipulinkynsi
1 sitruunan kuori + mehu
150 g lämminsavustettua siikaa (perattuna)
1 tl kurkumaa
2 dl majoneesia
2 rkl tuoretta tilliä
suolaa
mustapippuria
1 rapeakuorinen vaalea leipä
- Murskaa ja hienonna kuorittu valkosipulinkynsi. Raasta sitruunan kuori, purista mehu.
- Revi siika paloiksi ja poista tarvittaessa ruodot.
- Sekoita kulhossa revitty savusiika, hienonnettu valkosipuli, kurkuma ja raastettu sitruunankuori sekä puristettu sitruunamehu toisiinsa vispilällä.
- Lisää joukkoon majoneesi.
- Viimeistele tuoreella hienonnetulla tillillä.
- Mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.
- Viipaloi leipä ja paahda se rapeaksi uunissa, paistinpannulla tai leivänpaahtimessa. Tarjoile rouille leivän kera.
Vinkki: keittoon sopii mainiosti myös kuha, ja rouilleen voi käyttää hyvin myös lämminsavustettua kirjolohta.
Katso myös helpon lohipiirakan ohje!
7:45Näin teet helpon lohipiirakan!