Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Älä tee rakennetta pilaavaa mokaa! Näillä ohjeilla valmistat kesän parhaan kalakeiton

aurinkoinen kalakeitto Pro Kala ry
Teppo Johansson / Pro Kala ry
Julkaistu 27.07.2022 12:31
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Pro Kala ry -yhdistys vinkkaa pari herkullista kalakeittoreseptiä. Lisäksi muistutetaan, että kalaa ei kannata kypsentää liian pitkään.

Pro Kala ry antaa vinkkejä kalakeiton valmistukseen. Monella saattaa olla esimerkiksi liemen valmistusajasta väärä käsitys. Kalakeittoa valmistaessa kannattaa myös pitää mielessä kalan kypsymisaika.

Lue myös: Henri Alénin täydellinen lohivinkki: Tämä marinadi on aivan lyömätön kesällä!

Muutama käytännön vinkki

Niille, jotka aikovat tehdä keittoa itse pyytämistään kaloista, Pro Kala ry antaa seuraavan vinkin: liemi kannattaa keittää perkeistä. Kalaliemen teossa ei kestä tuntikausia.

Ensin perkeistä poistetaan kidukset ja sisälmykset. Sen jälkeen niitä keitetään vedessä oman mielen mukaan valittujen mausteiden kanssa. Keittoajaksi riittää 15–20 minuuttia.

Mikäli valmistat kerralla keittoa useammalle päivälle, muista huolehtia säilytettäväksi tarkoitetun sopan nopeasta jäähdytyksestä ja säilytyksestä kylmässä. 

Prokala muistuttaa tiedotteessaan, että kala kypsyy nopeasti. Sitä ei pidä keittää keiton mukana pitkään. Lisää siis paloitellut ja ruodottomiksi käsitellyt kalat keiton joukkoon vasta viimeisenä. Kalapalat nimittäin kypsyvät ihan muutamassa minuutissa. Ne alkavat hajota, jos niitä pidempään keittelee!

Jos vesi herahti kielelle, voit kokeilla vaikkapa vuoden 2021 kalakeitoksi valittua reseptiä!

Yhdistys antaa ohjeet myös kahden muun kalakeittoreseptin valmistukseen:

Kreikkalainen kalakeitto

kreikkalainen kalakeitto Pro Kala ry

Ainekset:

2 rkl oliiviöljyä

1 keltasipuli

2 varsisellerin vartta

2 valkosipulin kynttä

1 prk luumutomaattia (kuorittuna säilykkeenä)

8 kiinteämaltoista perunaa

2 laakerinlehteä

1 l lämmintä kasvislientä tai kalalientä

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

300 g kirjolohta (nahatonta ja ruodotonta fileetä)

300 g siikaa (nahatonta ja ruodotonta fileetä)

puolikkaan sitruunan mehu

kourallinen lehtipersiljaa (tai tuoretta tilliä)

Ohjeet:

Leikkaa kala isoiksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi sipuli. Pese ja siivuta varsiselleri. Hienonna valkosipuli.

Pese perunat ja leikkaa ne suupaloiksi. Jos haluat, voit jättää perunoihin kuoret.

Lämmitä kattilassa tilkka oliiviöljyä. Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa suurin piirtein viiden minuutin ajan.

Lisää varsisellerit. Kuullota muutaman minuutin ajan.

Lisää keittopohjaan kuoritut luumutomaatit. Murskaa tomaatteja vähäsen. Lisää perunat ja laakerinlehdet sekä lämmin liemi.

Mausta keitos suolalla ja pippurilla. Keitä hiljalleen noin 15 minuutin ajan tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää kuutioitu kala keittoon viimeisenä. Lämmitä keitto kiehumispisteeseen, mutta älä keitä enää, koska muuten kala kypsyy liikaa. Nosta kattila liedeltä.

Muistathan, että kala jatkaa vielä kypsymistään kuumassa liemessä. Tarkista ruoan suolaisuus ja mausta sitruunan mehulla.

Laita keiton koristeeksi hienonnettua lehtipersiljaa ja oliiviöljyä. Lisukkeeksi voit laittaa vaikkapa nokareen kreikkalaista jogurttia. Voit tarjoilla lämpimän keiton tuoreen maalaisleivän kanssa.

Aurinkoinen kalakeitto

aurinkoinen kalakeitto Pro Kala ry

Ainekset:

1 sipuli

2 porkkanaa

1 oranssi tai keltainen paprika

1 fenkoli

1 rkl voita tai rypsiöljyä

1 tl currya tai kurkumaa

7,5 dl – 1 l kalalientä

1 tähtianis

1–2 appelsiinia

400 g kuha-, ahven-, siika- tai kirjolohifileetä

suolaa

tuoretta tilliä

Ohjeet:

Aloita kuorimalla sipuli ja porkkanat. ja huuhtelemalla paprika ja fenkoli. Leikkaa sitten kasvikset lohkoiksi.

Kuumenna rasva kattilassa ja lisää joukkoon currya tai kurkumaa. Lisää kasvikset. Kääntele hetken aikaa.

Kaada sekaan kalaliemi. Lisää tähtianis. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 10–15 minuuttia.

Pese appelsiini kunnolla ja kuivaa se. Raasta oranssia kuorta ja puserra appelsiinista mehut. Lisää nämä keittoon.

Paloittele nahattomat kalafileet. Lisää keittoon kalapalat sekä tuore hienonnettu tilli. Keitä, kunnes kala on kypsää eli suurin piirtein 3–4 minuuttia.

Lue myös: Käytätkö sinäkin väärää termiä? Tätä kalastuslupa oikeasti tarkoittaa

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Paljonko riisiä ja lohta oikeasti on markettisushissa? Punnitsimme kahden kaupan lohinigirit – katso tulos alla olevalta videolta!

1:13img

KATSO MYÖS: Sushibuffetien sushit vertailussa!

Lähde: Pro Kala ry:n tiedote

Tuoreimmat aiheesta

Kala