Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kari Aihisen tärkeimmät vinkit joulukinkun paistoon: "Se ei ole mikään vaurauden merkki, että sulla on taloyhtiön isoin kinkku"

1:36img
Julkaistu 22.12.2021 19:57

Emmi Niiniaho

Huippukokilla on muutama näppärä vinkki joulukinkun paistamiseen.

Pääkuvan videolta voit katsoa vinkkejä pienen joulukinkin paistamiseen.

Joulukinkun paistaminen on yhtä herkkä ja arka keskustelunaihe kuin saunarituaalit, totesi keittiömestari Kari "Kape" Aihinen HKScanin joulutilaisuudessa lokakuussa. 

– En mä hirveästi mun äitiä rupea kinkun paistossa neuvomaan. Hän on paistanut sitä nyt 74 vuotta niin äiti saa hoitaa sen homman, Kape toteaa.

Vaikkei Kape äitiään neuvokaan, on hänellä meille muille näppäriä vinkkejä.

Minkälainen ja kokoinen kinkku?

Kaupasta on saatavilla nykyään kinkkuja laidasta laitaan. Mistä kannattaisi lähteä liikkeelle?

– Miettikää, että minkä kokoisen kinkun himaan ostatte. Se ei ole mikään vaurauden merkki, että sulla on taloyhtiön isoin kinkku. Meidän kannattaisi miettiä Suomessa hävikkiä, ja sitten kun sitä kinkkua kumminkin jää, niin miten sitä pystyttäisiin hyödyntämään.

Kinkun mallilla ei kuitenkaan Kapen mielestä ole niinkään väliä.

– Tarkoitan sitä, että onko se luullinen kinkku, tuore tai pakaste. Toivon mukaan kaikki käyttävät kuitenkin kotimaisia raaka-aineita, Kape toteaa.

Lue myös: Pelastuslaitos varoittaa: Älä tee ainakaan tätä virhettä kinkunpaistossa

Kinkun paistaminen

Kinkkua ei kannata lähteä paistamaan suoraan jääkaappikylmänä. Kape neuvoo ottamaan kinkun viimeistään puoli tuntia tai jopa kaksi tuntia aikaisemmin huoneenlämpöön.

Joulukinkun paistamiseen Kape antaa yleisohjeen: tunti per kilo. Suurin piirtein puolessa välissä paistoaikaa kinkkuun kannattaa törkätä elektroninen paistomittari.

JoulukinkkuJoulukinkun paistamisessa paistomittari tulee tarpeeseen.Lehtikuva

Kape antaisi porsaan sisälämpötilan nousta noin 65–67 asteeseen, joka miehen mukaan lihan vetäytyessä nousee kuitenkin noin 72 asteeseen. 72 astetta on virallinen linja kypsennetyn porsaan sopivaksi sisälämpötilaksi.

Jos kinkun paistorasvaa aikoo käyttää kastikkeen pohjana, Kape muistuttaa huomioimaan rasvan korkean suolapitoisuuden.

– Ainahan se on parempaa, kun käyttää paistorasvaa, se on paras ja aidoin, mutta olkaa varovaisia sen suolaprosentin kanssa.

Lue myös: Muista tämä, kun teet ruokaa jouluna – kinkkurasva ei kuulu viemäriin: "Kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi"

Jäisen kinkun paistaminen

Entäs jos kaupasta löytää jouluaattoa edeltävänä päivänä vain sen jäisen kinkun?

– Hätä ei ole tämän näköinen, välillä jouluaatto aina yllättää, vaikka se on aina se 24. päivä, Kape veistelee.

Jotta muovin saa jäisen kinkun ympäriltä helpommin pois, sitä kannattaa pitää hetki lämpimän juoksevan veden alla.

– Kinkku paistetaan matalalla lämmöllä, miten matalaksi sen uskallatkin jättää. Noin 85–90 asteessa, hirveästi ei saisi mennä yli sadan asteen uunin lämpötila.

Jäisen kinkun paistamisessa maltti on valttia ja hommaan kannattaa varata hieman enemmän aikaa, kuin sulan kinkun kanssa. Kapen mukaan matalalla lämpötilla jäisestäkään kinkusta ei irtoa kamalasti nesteitä. Jos jäistä kinkkua yrittää paistaa liian kuumassa lämpötilassa, siitä tulee rutikuiva.

Kape kertoo kuuluvansa siihen koulukuntaan, joka paistaa joulukinkkunsa ritilän päällä. Ritilän alle kannattaa muistaa laittaa kuitenkin uunipelti, jonka peseminen on huomattavasti helpompaa kuin koko uunin.

joulukinkkuJoulukinkku paistuu, vaikka liha olisi vielä aatonaattona jäinen kalikka.HKScan

Jäiseen kinkkuun lämpömittaria on hankala iskeä, mutta paiston loppupuolella se kannattaa kuitenkin kiinnittää.

– 77-asteinen kinkku on mehevä ja 82 murea. Me kokit paistettaisiin 77-asteiseksi, mutta normaalisti suositus on 82 ja mun äiti vetää siitä sitten vielä 10 tuntia päälle, että on varmasti kypsä, Kape hauskuuttaa ja kertoo eräästä joulusta, jolloin kinkun paisto jäi puolitiehen yöllä tulleen sähkökatkoksen vuoksi.

Kapen mielestä ei ole myöskään epäselvää, pitäisikö kinkku kuorruttaa vai ei.

– Kyllä kinkkuun kuuluu kuorrutus, Kape toteaa ja fiilistelee sitä hetkeä, kun kinkku on vielä hieman lämmin ja kuorrutus on juuri kovettunut sen pintaan.

Lue myös: Tämä on Suomen suosituin joulukinkku

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka