Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Näin Kari Aihinen kehottaa paistamaan joulukinkun – älä ainakaan sorru perusvirheeseen: "Tulee sahanpurua uunista ulos"

7:18img
Julkaistu 22.12.2020 08:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kokki ja ravintoloitsija Kari Aihinen vieraili viime jouluna MTV:n Huomenta Suomessa ja kertoi omista jouluperinteistään. 

Katso videolta Kari Aihisen jouluruokavinkit!

Miten huippukokki viettää joulua? Voisi kuvitella, että ruokapöytä ainakin notkuu toinen toistaan hienommista herkuista. Televisiosta tuttu keittiömestari Kari Aihinen kuitenkin muistuttaa, että monelle kokille joulu on nimenomaan rauhoittumisen aikaa. Aihinen itse uskoo perinteisiin ja nauttii ennen kaikkea äitinsä tekemistä jouluruoista. 

–  Joulu on maagisin vuoden hiljentymisaika perheen parissa. Jokainen kokki tietää sen tunteen, että voi kun pääsisi valmiiseen pöytään, eikä tarvitse enää pätkääkään miettiä safkaa, Aihinen nauraa.

Kari Aihisen vinkit kinkunpaistoon

Perinteisten jouluruokien valmistaminen on kuitenkin Aihiselle tuttu juttu. Usein häneltä kysytään neuvoa joulupöydän tähden, joulukinkun valmistamiseen. Miten paistetaan täydellinen joulukinkku?

– Aina tulee satatuhatta kysymystä, että mikä se kinkun oikea lämpötila on. Minä neuvon, että 77 astetta on mehukas ja 82 astetta mureneva. Sitten on tietysti niitä, jotka pitävät 82 asteen jälkeen kinkkua vielä kymmenen tuntia uunissa, että se ei vaan jää raa’aksi. Sitten uunista tulee sahanpurua ulos.

HKSCanin tuotekehityskokki Joni Rouvali neuvoi aiemmin, että mehevän kinkun voi jättää jopa 72-asteiseksi, sillä kinkku kypsyy vielä uunista ulosottamisen jälkeenkin.

Jos jouluruokiin ei halua tai jaksa sen kummemmin panostaa, Aihinen neuvoo nappaamaan kaupasta valmiita, laadukkaita raaka-aineita. 

– Käytä laadukkaita kotimaisia juureksia ja paahda ne uunissa. Osta ehkä joku valmis savukalkkuna. Ei tarvii hirveästi tehdä mitään, Aihinen neuvoo.

Kannattaa kokeilla esimerkiksi suosittuja uunijuureksia Kari Aihisen tapaan

LUE MYÖS: Kinkun paisto: Pienen joulukinkun paistaminen – helpot ohjeet

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2019.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka