Tiesitkö, että itsetehdyn levypizzan valmistamiseen ei tarvita lainkaan kaulinta tai leivinpaperia?
Pizzarium-ravintoloiden perustaja ja pizzataiteilija, italialainen Luca Platania paljasti Huomenta Suomen lähetyksessä, kuinka täydellinen itsetehty pizza valmistuu. Monet suomalaisten rutiinit saivat ammattilaiselta murskatuomion.
KATSO RESEPTI: Luca Platanian pizzataikina ja Pizza caprese ai tre pomodori
Unohda leivinpaperi ja kaulin!
Kun taikina on valmistettu oikeaoppisesti, ja sen on annettu nousta rauhassa, ei suinkaan tartuta kaulimeen. Platanian ohjeiden mukaan runsas määrä jauhoja ja näppärät sormet ajavat saman asian kuin kaulin – ja vieläpä paremmin.
– Kaulin on kielletty! Platania nauraa.
– Pistän tosi paljon jauhoja, koska se on todella tärkeää, etteivät sormet jää kiinni taikinaan, Platania toteaa.
Toinen suomalaisten selkärankaan jäänyt tottumus, leivinpaperin käyttö, on niin ikään pizzatatiteilijan mukaan täysin turha tapa. Kun jauhoja on pizzapohjassa riittävästi, ei taikina tartu peltiin ja lopputuloksesta tulee erityisen rapea.
Asiantuntijan kaikkein paras lopputulos syntyy silloin, kun pizzan paistaminen aloitetaan aivan uunin alatasolta. Tästäkään säännöstä ei moni kotonaan pizzaa paistanut suomalainen tiedä.
– Se on tärkeää, että ensimmäisiksi 7–8 minuutiksi se (pizza) menee ihan alatasolle, Platania toteaa.
Mikä pizza on Luca Platanian bravuuri? Katso video!
6:52