Laituri, vene ja onki kuuluvat monen suomalaisen kesään. Mökkikalastustuksessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon kalan oikeanlainen käsittely ja säilytys, sillä kala on herkästi pilaantuva tuote.
Kesäkalastuksen tärkein sääntö on se, että älä lähde huvikseen kalaan jos et tiedä mitä kalasaaliilla aiot tehdä. Kuumana kesäpäivänä kala pilaantuu yllättävän nopeasti.
Kalaa kannattaa pyytää vain tarpeen mukaan ja valmistaa saalis mahdollisimman nopeasti pyynnin jälkeen. Erityisen tärkeää on ottaa huomioon oikeanlainen kylmäsäilytys, kertoo Pro Kala Ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.
Nopea jäähdytys takaa säilyvyyden
Aivan tyhjin käsin ei kalaan kannata lähteä, vaan veneeseen tai laiturin nokkaan tulee ottaa mukaan myös terävä veitsi ja kalojen tainnutukseen sopiva väline, esimerkiksi halko tai muu puukapula. Kalat tulee nimittäin lopettaa mahdollisimman nopeasti heti pyytämisen jälkeen. Paras keino kalojen lopettamiseen on tehokas isku silmien päälle.
Säilyvyyden kannalta kalan verestys on erittäin tärkeä työvaihe, sillä veri on hyvä kasvualusta pilaantumista nopeuttaville bakteereille. Veren saa poistettua helpoiten katkaisemalla kalan kidusvaltimon.
– Saman tien kun kalan saa ja verestää, se tulisi jäähdyttää mahdollisimman nopeasti lähelle nollaa astetta. Jos kala on saatu tehokkaasti jäähdytettyä, se säilyy hyvin kolme neljä päivää, Partanen kertoo.
Tehokas jäähdytys ja kylmäsäilytys parantavat kalan säilyvyyttä huomattavasti.
Lämpimät vedet nopeuttavat pilaantumista
Kesäaikaan lämpimät vedet kuitenkin lyhentävät kalojen säilytysaikaa.
– Täytyy muistaa, että kalan lämpötila on sama kuin veden lämpötila. Tähän aikaan vuodesta kun vedet ovat lämpimiä, tulisi kala jäähdyttää mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi kylmä vesi tai jäät jäähdyttävät kalan tehokkaasti.
Onkeen tarttunutta vonkaletta ei siis missään nimessä kannata säilyttää veneen pohjalla, sillä siellä pilaantuminen alkaa hyvinkin nopeasti.
Kala on aina tuoretuote
Kalareissun päätyttyä perkaus tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti. Kun sisälmykset on poistettu ja kala huudeltu huolellisesti, saalis on valmiina ruoanvalmistukseen.
Jos et aio valmistaa kalaa heti, siirrä se välittömästi kylmään. Tuore kala tulee säilyttää alle kolmessa asteessa. Ota huomioon, että kokonainen kala säilyy fileitä paremmin.
– Kala on siinä mielessä turvallinen elintarvike, että jos se on pilaantunut, sen haistaa kyllä, Partanen muistuttaa.
Myös ruoanvalmistuksessa täytyy muistaa, että kala on aina tuoretuote, eikä ruoanvalmistus pidennä säilyvyyttä.
– Esimerkiksi savustuksessa tulee muistaa, että kun kala on savustettu, se täytyy jäähdyttää nopeasti. Savustettu kala säilyy muutaman päivän, mutta mitään ratkaisevia pidennyksiä säilytykseen savustamisella ei saada.
Verkkokalastajat tarkkana
Verkkokalastus vaatii kesäisin hieman enemmän aktiivisuutta. Verkkokalastajan kannattaa tarkastaa verkkonsa kalasaaliiden varalta useamman kerran päivässä, sillä kuollut kala pilaantuu helposti lämpimässä vedessä.
Vaikka kesä mielletäänkin erityisesti mökkikalastajien aikakaudeksi, Partanen muistuttaa, että itse asiassa kala syö huonoiten kesäaikaan.
– Kesällä käydään eniten ongella, mutta keskikesä ei ole parhainta kalastusaikaa. Jos Ahti ei suo antejaan, täytyy turvautua kaupan tarjontaan, Partanen toteaa.