Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ostatko juhannukseksi kalaa kaupasta? Älä sorru pahaan virheeseen – "Kaiken A ja O on..."

2:48img
KATSO MYÖS VIDEO: Osaatko pakata kylmälaukun oikein? Tässä oikea tapa!
Julkaistu 22.06.2022 20:17

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry muistuttaa kalan turvallisesta säilyttämisestä erityisesti hellekeleillä.

Aiotko sinäkin hankkia kalaa juhannuspöytään? Jos ostat kalan ruokakaupasta ja kuljetat vaikka mökille, kannattaa pitää mielessä muutama oleellinen asia, muistuttaa kalayhdistys Pro Kala ry.

Kylmäketju on kaiken A ja O – älä katkaise sitä!

Juhannuksesta on näillä näkymin tulossa monin paikoin helteinen. Erityisesti kuumilla keleillä täytyy kiinnittää huomiota siihen, miten kalaa kuljettaa kaupasta kotiin. Kala on herkkä elintarvike, joka ei kestä helteisiä lämpötiloja.

– Kylmäketju on kaiken A ja O. Se tarkoittaa sitä, että kala pysyy kylmässä koko vedestä kauppaan kulkevan ketjun ajan. Jotta kala-ateria onnistuisi, ei ketju saa päättyä kauppaan, vaan sen tulee jatkua kotiin asti, Pro Kala -yhdistyksestä muistutetaan.

Lue myös: Pekka Pouta näyttää, miten helle vyöryy juhannus-Suomeen! Sini-koiran poikaystävää Frezzoa sääkartat eivät vakuuta

Hae kala viimeisenä tiskiltä kauppareissulla

Kala kannattaa hakea ostoskoriin vasta viimeisenä muiden ostosten jälkeen ja suunnata sitten kassalle. Mukaan kannattaa pakata kylmälaukku tai termokassi, johon kalan voi pakata kotimatkan ajaksi.

Muista, että yleensä kodin jääkaappi ei ole aivan tarpeeksi kylmä ollakseen täydellinen kalan säilyttämistä varten, eli älä säilytä tuoretta kalaa jääkaapissakaan päiväkausia. 

Vaikka kalan kohdalla puhutaan sulavan jään lämpötilasta, älä kuitenkaan säilytä sitä vedessä. Sanotaan, että kala on uinut tarpeeksi, kun se on kerran nostettu vedestä. Neste nopeuttaa kalan pilaantumista.

– Paras lämpötila kalan säilyttämiseen on lähellä sulavan jään lämpötilaa, kun monet jääkaapit ovat tätä useamman asteen lämpimämpiä. Kala kannattaakin aina valmistaa viimeistään seuraavana päivänä ostohetkestä.

Aina pelkkä kylmälaukku ei riitä, ja silloin mukaan voi kalan lisäksi pakata kylmävaraajia. Jos edessä on pitkä ajomatka, mieti, voisitko ostaa kalan vasta perillä olevasta kaupasta.

Muista myös, että samat vinkit koskevat myös mökkilaiturilta kalastettua kalaa! Säilytä sekin kylmässä ennen valmistamista, jotta itse pyydystetty herkku ei mene pilalle ennen aikojaan.

Katso myös video: Näin graavaat kalan

0:27img

Harri Syrjänen näyttää, miten kala graavataan.

Lue myös: Osaatko todella pakata kylmälaukun oikein? Moni ei ole tajunnut tätä kylmäkalleista

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2021.

Tuoreimmat aiheesta

Kala