Kalan ostaminen ei ole ollenkaan hankalaa, kun opettelee muutaman perustiedon kaloista ja niiden säilyvyydestä. Pro Kala ry kertoo tärkeimmät seikat, jotka tulee tietää kalatiskillä asioidessa.
Kotikokit mieltävät kalan ostamisen joskus hankalaksi. Ensikertalaiselle tai kalaruokiin perehtymättömälle kalatiski erikokoisine ja -näköisine merenelävineen voikin näyttää haastavalta lähestyä. Turhat pelot kannattaa kuitenkin Pro Kala ry:n mukaan karistaa pois, sillä jo perusasiat muistamalla kalaostokset sujuvat leikiten.
Nappaa alta Pro Kala ry:n vinkit:
Kuinka paljon kalaa pitää ostaa henkeä kohden?
Varaa perkaamatonta kalaa noin 250 grammaa per annos. Kilon lohesta saa siis aterian neljälle. Perkaamatonta kalaa tarvitaan perattua enemmän, koska nahat, ruodot ja muut syömättä jäävät osat vievät osan painosta. Perattua kalaa, jossa on vielä nahka ja ruodot, tarvitaan 150–200 grammaa syöjää kohden, fileetä puolestaan 100–150 grammaa.
Kuinka kauan kala säilyy jääkaapissa?
Oikein käsitelty kala säilyy kylmässä (lähellä nollaa astetta) fileinä kolmesta neljään päivään. Kotona jääkaapissa kala säilyy puolet lyhyemmän ajan kuin kaupan kalatiskissä. Kylmäketju ja säilytyslämpötila vaikuttavat oleellisesti kalan säilyvyyteen.
Tuore kala on herkkä herkku siinä mielessä, että opit katkeamattomasta kylmäketjusta eivät ole sen kohdalla turhaan toistettuja. Kala kannattaa mahdollisimman nopeasti viedä jääkaappiin, jotta se säilyy hyvänä kokkaushetkeen asti. Jos ostoskassista siis löytyy kalaa, ei sitä kannata jättää autoon odottelemaan vaikkapa kyläilyn tai kahvittelun ajaksi.
Muista myös pyydetyn kalan sesongit
Kasvatettua kalaa, kuten kirjolohta, on saatavilla ympäri vuoden. Pyydetyllä luonnonkalalla on kuitenkin sesonkinsa, samaan tapaan kuin kasviksilla satokautensa. Tiettyyn aikaan vuodesta saa eri kalalajeja paremmin kuin toisia. Madekeittoa haluavan ei siis kannata ihmetellä, jos raaka-ainetta ei kaupasta löydy kesäkuussa!
Pyydä rohkeasti apua kalatiskiltä
Jos kala tuntuu aivan liian vieraalta raaka-aineelta, pyydä apua ammattilaisilta! Palvelutiskien henkilökunta neuvoo kalan valmistamisessa ja osaa auttaa oikean kalan valinnassa. Fileointi tai ruotojen poistaminen onnistuu myös, mikäli et itse halua tai osaa niitä tehdä.
Lue myös: Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?
Lähde: Pro Kala ry